Kantonalna bolnica Bihać: Operacione sale u narednih mjesec dana

U cilju poboljšanja finansijske situacije medicinskih radnika

Skupština USK-a odobrila je ovih dana Kantonalnoj bolnici produženje revolving kredita u iznosu od dva miliona KM.

Niz godina ova ustanova posluje u otežanim uslovima zbog čega su im ova kreditna sredstva neophodna za normalno funkcioniranje. U Upravi ističu da je bez obzira na teške finansijske i materijalne prilike, situacija puno bolja u odnosu na prethodnu godinu.

- „Podatak da je KB u prvih šest mjeseci 2018. godine poslovala pozitivno je rezultat određenih ušteda. Naravno i usvajanje budžeta u kojem su za KB planirana određena sredstva.Već je prebačeno 1,2 miliona, a ostalo očekujemo do kraja godine“, kaže Smail Dervišević, direktor KB „Dr. Irfan Ljubijankić“

Pregovori sindikata sa Vladom, u cilju poboljšanja finansijske situacije medicinskih radnika, nastavljaju se u oktobru, dodaje direktor Dervišević.

Operacione sale trebale bi biti završene u narednih mjesec dana.

- „Izvođač radova malo kasni,zbog skupe aparature i to se jako dugo čeka iz inostranstva i to je jedini problem. Ne možete raditi u dvije  operacione sale, a da su dvije u prašini, to su specifični uslovi, tako da će biti završene sve četiri i intenzivna njega“, kaže direktor.

Drugim riječima, pred bolnicom i njenom Upravom još je puno posla i novca kojeg očekuju iz budžetskih sredstava. Prioritet je riješiti operacione sale, a potom će se raditi na uređenju odjela i nabavci nedostajuće savremene medicinske opreme.