Šta za penzionere znači prelazak Zavoda PIO na federalni budžet?

Zavod za PIO/MIO postaje budžetski korisnik. Odlučio je to Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Šta znači prelazak Zavoda PIO na federalni budžet pokušat ćemo prikazati iz primjera jedne penzionerke. Sarajka Munevera, iako ima 35 godina radnog staža, 50 posto je ratni vojni invalid, svakog mjeseca prima 300 maraka penzije. Prelazak Zavoda PIO na federalni budžet, kaže, ne znači joj previše jer i ovako jedna preživljava.

Šta kažu građani?

„Ja nemam riječi nizašta. To je katastrofa šta se radi od penzionera. Moja godišnja penzija, da sastavim sve –  jedna je plata zna se čija…. I to minimalna ona i šta ja vama dalje da kažem”, kazala je.

Slično misle i ostali penzioneri Sarajeva s kojima smo razgovarali. Važno im je da se, ionako male penzije, isplaćuju na vrijeme.

Prva penzija iz budžeta u februaru

Prva penzija iz federalnog budžeta bit će isplaćena u februaru. Budžet Federacije za narednu godinu iznosi blizu pet milijardi maraka i uvećan je, zbog integracije PIO-a, za dvije milijarde maraka u odnosu na ovu godinu. Od tog iznosa, pola novca odnosno dvije milijarde i 22 miliona ići će na isplatu penzija. Federalna vlada kaže kako nema razloga za strah i da će isplate penzija ići kao i ranije.

„Ono što želim poručiti svim umirovljenicima, oni su do sada po transferima bili nulti prioritet, i dalje su oni, pa onda branitelji i invalidi. I nastavit će se tako“, ističe Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

Prelazak PIO-a na budžet jednostavno je neminovnost koja se morala desiti, tvrdi struka. Ali ni ovakvo rješenje ne može trajno opstati. U principu, penzioneri će imati bsigurne izvore prihoda ali samo ukoliko budžet bude stabilan. 

„Ni RS ni Federacija, dakle oba entiteta, na ovaj način ne mogu dugoročnije stabilizirati penzioni sistem. To je neminovno prelazno rješenje i ono uistinu zavisi od toga koliko je stabilan budžet. To nije dugoročno. Jedino uvođenje kapitalizirane štednje, slikovito rečeno – da svako stvarno zarađuje za svoju penziju, a ne penziju međugeneracijske solidarnosti. Sve ostalo je krpljenje postojećih problema“, mišljenja je Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Prelazno rješenje ili ne, vidjet će se u budućnosti, a na penzionerima je da čekaju peti u mjesecu.