Premijer Novalić pomagao Lagumdžijinu fondaciju

Federalni premijer Fadil Novalić iz tekuće rezerve kojom raspolaže izdašno je pomagao Fondaciju „Društva zajedničkih vrijednosti“, čiji je osnivač Zlatko Lagumdžija.

Retroaktivna pomoć

Kako se vidi iz izvještaja o utrošku tekuće rezerve u prošloj godini, 1.500 KM je Lagumdžijinoj fondaciji stiglo kao podrška realizaciji Foruma „Jeffrey Sachs o Agendi 2030 - izazovi i mogućnosti za zemlje i regione: BiH i zapadni Balkan“.  

Zanimljivo je da je rješenje o ovoj pomoći doneseno dvadedsetak dana nakon što je održan forum s Džefrijem Saksom (Jeffery Sachsom), vodećim svjetskim ekonomistom. U izvještaju, koji je usvojila Vlada FBiH u četvrtak, naveden je i pogrešan naziv fondacije – „Društva zajedničkih odgovornosti“ umjesto „Društva zajedničkih vrijednosti“.

Image

Kada je riječ o tekućoj rezervi dopremijera, interesantno je da je Jelka Milićević dala 1.500 KM za štampanje „Statističkog i enciklopedijskog atlasa svijeta“ Suvada Osmanagića, bivšeg Novalićevog savjetnika.  

Rezerva Vlade BiH, koja je posebna stavka u odnosu na rezerve premijera i dopremijera, iako namijenjena za hitne i nepredviđene situacije, korištena je za razne manifestacije, dok je 569.500 KM dato za nagrade sportistima i sportskim klubovima.

Image

Novac je išao i za opremanje poslovnog prostora za konkursne procedure Agencije za državnu službu FBiH (13.404 KM), 450.000 KM za troškove boračke revizije, a 1.260 KM izdvojeno je za prisustvo notara skupštini firme „Energoinvest-Comet“. Za selidbu dva ureda iz zgrade SDP-a u Alipašinoj ulici u Sarajevu, gdje je bila Vlada, na novu adresu u „Energoinvest“, potrošeno je 11.300 KM.  

 3.000 KM za zastavu  

Novalić je potrošio ukupno 60.300 KM iz svoje tekuće rezerve. Koristio ju je i da pomogne raznim udruženjima, između ostalog i iz rodnog Gradačca, za pozorišnu predstavu, dao je 3.000 KM za postavljanje državne zastave na brdu Fortica iznad Mostara, dok je za liječenje 16 građana izdvajao uglavnom po 1.000 KM.

Dopremijer FBiH Vesko Drljača potrošio je 34.800 KM iz svoje tekuće rezerve, i to dajući pomoć pojedincima, mahom za liječenje. Dopremijerka Milićević podijelila je 23.300 KM, uglavnom za podršku udruženjima.