Premijer Rošić primio delegaciju turske Mariff fondacije

„Maarif“ je državna fondacija, koju je u junu 2016. godine osnovala Vlada Republike Turske.

Delegacija turske Mariff fondacije predvođena direktorom Salihom Sagirom boravi u USK. O aktivnostima koje fondacija sprovodi u suradnji sa Ministarstvom obrazovanja u Vladi USK razgovarali su danas sa kantonalnim premijerom Huseinom Rošićem i ministrom obrazovanja Muhamedom Ramićem

Vlada i Ministarstvo obrazovanja USK nastavljaju saradnju u odgojno-obrazovnom procesu u smislu primjene pozitivnih iskustava u Republici Turskoj. Kako bi se ona još više unaprijedila sa predstavnicima fondacije „Mariff“ razgovarano je o aneksu na memorandum o suradnji. Istaknuto je kako ova fondacija provodi mnoge projekte u BiH pa tako i u USK. Jedan od njenih glavnih ciljeva je osnivanje obrazovnih ustanova i promocija civilizacijskih vrijednosti u svijetu.

„Maarif“ je državna fondacija, koju je u junu 2016. godine osnovala Vlada Republike Turske. Do danas je otvorila svoja predstavništva u 34 zemlje svijeta i osnovala 108 škola. Želja im je dati doprinos i u razvoju obrazovnog sistema u BiH.

Fondacija planira osigurati stipendije za nadarenu djecu, finansijsku podršku za djecu slabog imovinskog stanja, kao i djecu sa posebnim potrebama.

U „Maarifu“ kažu da su zadovoljni činjenicom da Vlada i nadležno ministarstvo surađuju sa zvaničnim institucijama Republike Turske. Već SU napravljeni i konkretni koraci, a jedan od njih je i večerašnji koncert „Zvuci osmanske muzike“ koji se održava u Bihaću.