Premijer USK Mustafa Ružnić se obratio povodom nepravedne raspodjele novca

Mustafa Ružnić
Premijer Unsko-sanskog kantona se preko svog Facebook profila obratio građanima Unsko-sanskog kantona povodom novonastale situacije oko nepravedne raspodjele sredstava od strane Vlade Federacije BiH. Obraćanje prenosimo u cijelosti:

"Dragi prijatelji,

jednostavno moram izdvojiti 10 minuta svog dragocjenog vremena i da napišem ovu poruku pojedincima. 

Ovih dana kako u svijetu, tako i u nasoj dragoj BiH, 95 % medijskog prostora zauzima globalna pandemija COVID-19.

Medutim, petak i subota, u medijima poprilično je zauzela nezakonita i sramotna odluka Vlade FBiH o raspodjeli finansijskih sredstava za ublazavanje posljedica od COVID-19 prema opcinama i gradovima i kantonima u FBiH.

Nezakonita jer je u potpunosti kriterij dodjele (broj stanovnika, broj ucenika, površina) zanemaren, a sramotna jer su gradani koji su ovih 20 dana izolacije i na koje sam ponosan kako postuju naredbe, ocekivali odredenu poruku ohrabrenja a dozivjeli su totalno razočarenje.

Kakva li je samo ovo poruka bila nasim privrednicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, sta oni tek mogu ocekivati ako se ovako dijeli.

Zatim slijedi hinjsko izvlačenje. Sad niko nista nije znao. Vlada je to eto tako sama. E pa gospodo, Vlada je najmanje znala, a najvise su znali svi okolo. Podjeliti visemilionska sredstva a da ne znaju politicki sefovi je ravno suicidu. Nemoguca misija 7. Podjeliti visemilionska sredstva a da ne znaju zastupnici sa svih nivoa i da ne znaju KO i OO i GO organi politike, je takoder ravno suicidu. Zato Vi svi koji sad se javljate, poslije glasa i crne osude naroda, i ogradujete, vi ste ti koji ste znali i vi ste ti koji ste dijelili. Najmanje je tu Vlada FBiH se pitala.

Zalosno, kakvu poruku sami sebi saljemo u vrijeme kada nam gradani obolijevaju i umiru. 

Dalje, sad kad je doslo do ponistenja odluke, tek zalim one pojedine nacelnike, gradonacelnike, zastupnike sa svih nivoa, premijere, koji su u petak takve hvalospjeve objavili o dodjeli sredstava i koji su se javno zahvalili svima ovima koji se sad hinjski izvlace.

Molim Vas, u ime one dobre stare sistemske SDA, nemojte vise nista pisati. Nemojte se pravdati. Nemojte molim vas dublje tonuti u glib. Bar malo malo malo obraza i casti imajte. Ovaj narod ne pije lipov caj i tintu da bi ovo zaboravio. Vrijeme naplate za ovo ce doci.

Da bi u vrijeme kada pandemija odnosi zivote, kada udara na zdravstveni sistem, ostavlja nesagledive posljedice po ekonomiju i drustvo, vi uradili ovako nesto, ovaku nezakonitu i sramotnu raspodjelu sredstava, to nece proci nekaznjeno.

Onako Krajiski gledano, pa zar i u ovo vrijeme da udarate na dostojanstvo. Sramota me pojedinih Krajisnika koji su se upustili u ovo. Pa su i oni se upustili u kolotecinu. Zaboravili su inat, cast, dostojanstvo.

Dragi građani OSTANITE KUCI, čuvajmo svi zajedno jedni druge, a vi, vi, znate dobro na koga mislim, molim vas nista vise ne pistite, ne objavljujete.

Ponosan sam na svoj tim, koji nema nista slicno s vama."