Premijer USK najavio rast plata budžetskim korisnicima, moguća i jednokratna novčana naknada

š

Premijer USK Nijaz Hušić (SDA) je obrazložio šta će značiti rebalans budžeta te je govorio o tome da li će budžetski korisnici ovog kantona dobiti jednokratnu novčanu naknadu koju su propisale entitetske vlasti.
Kao razlog zašto se nedavno imenovana vlada odlučila na rebalans budžeta istakao je to da su dobili informacije da će faliti sredstava za finansiranje pojedinih stvari. Zbog toga je donijeta odluka o rebalansu budžeta u iznosu od 338 miliona KM, što je za 2,6 miliona KM više u odnosu na prvobitni budžet. Hušić je istakao da je rebalansom budžeta osiguran dodatni novac za poljoprivrednike i studente.

"Tim rebalansom smo uspjeli osigurati dodatnih dva miliona KM za poljoprivredu. Svi naši poljoprivredni proizvođači, čiji su poticaji isplaćeni za ovu godinu, srazmjerno će dobiti još 25 posto zbog teške godine. Druga bitna stavka su stipendije. Bio je veliki broj prijavljenih studenata - 404. Odlučili smo povećati sredstva za stipendije tako da će do kraja godine svi studenti koji su aplicirali za stipendije dobiti po 2.000 KM", ukazao je.

Naveo je da neće izostati sredstva namijenjena za općine, turizam, preduzeća.

"Odlučili smo zadržati sve grantove i javne pozive koji su bili raspisan tako da općinama dodjeljujemo više od tri miliona KM. Do kraja godine objavit ćemo rang listu općina i projekata koji će dobiti sredstva. To se odnosi i na javne pozive Ministarstva privrede u iznosu od 300.000 KM, a novac je namijenjen za turističku infrastrukturu. Manji mediji i preduzeća bit će podržani s 50.000 KM, a kapitalni grantovi drugim nivoima vlasti od koncesija u iznosu od pola miliona KM", obrazložio je.

Prema riječima premijera USK, nastojali su da se promjene koje su se desile u vladi uzrokuju što manji stres građanima.

"Imamo redovnost u isplati ličnih dohodaka i tu više neće biti nikakvih zastoja. Rebalansom budžeta dobijamo stabilno stanje i rješavamo sve s ovom tekućom godinom", konstatovao je.

Naglasio je da su se odlučili za privremeno finansiranje, jer žele imati širu sliku budžeta za koji je naveo da će sigurno biti viši u odnosu na ovogodišnji budžet. Odluka je da se na usvajanje budžeta ne čeka 31. mart kao krajnji rok za usvajanje, već da bude usvojen u januaru. Obećao je poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u kantonalnim institucijama, ustanovama i preduzećima.

"Trenutno smo u razgovorima sa svim sindikatima pri ministarstvima unutrašnjih poslova, obrazovanja, zdravstva. Svima ističu kolektivni ugovori. Očekujemo da ćemo poboljšati materijalni status zaposlenih u kantonu", rekao je.

Hušić je naglasio da će pokušati osigurati isplatu jednokratne pomoći korisnicima kantonalnog budžeta u iznosu do 2.500 KM, a što je propisano neobavezujućom odredbom Vlade FBiH. Ta jednokratna pomoć se može isplatiti do polovine sljedeće godine.

"Mi smo dobili zahtjev mnogih sindikata za tu pomoć. Naravno da je naše opredjeljenje svim tim sindikatima, korisnicima budžeta kojih ima 5.310, a to se ne odnosi na zdravstveni sistem kojeg finansira Zavod zdravstvenog osiguranja, pokušamo omogućiti neka sredstva. No, želimo stvoriti širu sliku i da stavimo u kontekst sve kolektivne ugovore kako bi svi budžetski korisnici bili zadovoljni. Jednokratna pomoć usljed inflacije je bitna svim građanima i pokušat ćemo osigurati dio sredstava. Koliko će to biti i na koji način ostaje da se vidi", zaključio je.

Poručio je da je opredjeljenje Vlade USK trajni rast plata korisnicima kantonalnog budžeta.