Premijer USK odgovara Johannu Sattleru- Šta treba još? Da se Krajina iseli i ostavi EU prazan poligon da oni riješe problem migranata

ruznic
- Odgovor premijera USK-a, Mustafe Ružnića, na navode u pismu Evropske komisije, da vlasti u USK ne poštuju preuzete obaveze, te da pokušavaju zatvoriti postojeće centre, te najava mogućnosti suspenzije finansijske podrške EU za upravljanje migracijama...Prenosimo u cijelosti...

VLADA USK, 17. juna -   "Kantoni su tek četvrti nivo vlasti u Bosni i  Hercegovini. Unsko-sanski kanton je jedan od deset federalnih kantona. Zanimljivo, niko drugi nema „obaveze“. Samo Unsko-sanski kanton. Vlast u Unsko-sanskom kantonu je jasno rekla – kampovi u naseljenim područjima se moraju ugasiti. Neka nam kažu: gdje to u zemljama Evropske unije postoje kampovi za prihvat hiljada migranata u centrima gradova? I to kampovi u privatnim objektima? 

Jedino je Unsko-sanski kanton rekao – dat ćemo svoj doprinos u rješavanju krize, poštovat ćemo sve dogovore, otvorit ćemo tranzitne centre, omogućit ćemo školovanje djeci u pokretu, zaštit ćemo ranjive kategorije. I mi smo to uradili. Našli i novu lokaciju, u državnoj svojini, uz saglasnost Grada Bihaća. Dogovor je bio i  da se zatvore ad hoc formirani centri, otvoreni, bez saglasnosti kantonalnih vlasti, i to u sred gradskih naselja i u objektima u privatnom vlasništvu. Naša temeljna obaveza jest – sigurnost građana. Unsko-sanski kanton neće i ne može vise  jedini nositi teret migrantske krize u regionu. Naglašavam, u regionu. Od granice Grčke svi ih propuštaju i usmjeravaju na Unsko-sanski kanton. Šta treba još? Da se Krajina iseli i ostavi EU prazan poligon da oni „riješe“ problem. Pa čak ni u tom suludom scenariju to nije moguće, jer migranti ne žele da budu ovdje. Žele tranzit, žele u EU. Jesam šokiran tvrdnjama da u Krajini kršimo prava migranata dok se zatvaraju oči na dokaze o zlostavljanju migranata i njihovo nezakonito protjerivanje  u Bosnu i Hercegovinu sa teritorija susjedne države, članice EU.

Unsko-sanski kanton nikad nije ni dobio finansijsku pomoć EU za upravljanje migracijama. To je nadležnost Vijeća ministara i Predsjedništva. Mi ne možemo poduzeti ništa što već nismo. Osigurati tranzit. Već dvije godine govorim o nužnosti uspostavljanja jake državne koordinacije u menadžmentu krize. Mi i dalje nemamo migrantsku krizu nego migrantsku situaciju a  krizu u institucijama države, usloženu dodatno nedavnom ostavkom ministra sigurnosti.

Mi smo spremni poduzeti sve da zaštitimo, u prvom redu, građane Unsko-sanskog kantona i njihovu imovinu. Nismo spremni više tolerisati da svi „rješavaju“ problem upućivanjem hiljada migranata u Unsko-sanski kanton. Spremni  smo ugledati se na sve ostale nivoe vlasti i naše okruženje u kojem je takozvano odvraćanje migranata dozvoljena praksa kontrole i zaštite sigurnosti građana i njihove imovine.  Što se tiče prijetnje o uskraćivanju finansijske podrške –  ne znamo kako i ni u šta se usmjerava niti vidim korist za Bosnu i Hercegovinu u toj podršci, na način kako to izgleda na terenu. Osim možda za privatne iznajmljivače objekata za kampove, a ne znam ko može  prigovoriti što se  protivim tomu da interes nekoliko privatnika bude iznad interesa svih građana Unsko-sanskog kantona."