Preminuo epidemiolog Husein Prašo: Cijeli je život posvetio časnoj profesiji

.
Građanke i građani Goražda sa tugom su primili vijest o gubitku poštovanog i omiljenog sugrađanina, primarijus doktora Huseina Praše, prvog goraždanskog epidemiologa i jednog od najstarijih doktora u gradu na Drini, koji je preminuo u 85. godini.

Povodom njegove smrti, Ljekarska komora BPK Goražde sutra će organizirati komemoraciju u velikoj sali Centra za kulturu.

Doktor Prašo je čovjek koji je cijeli svoj život posvetio časnoj profesiji ljekara, ostajući sinonim za ljudskost i prijateljstvo.

Rođen je 18. marta 1938. godine u mjestu Zaborak, opština Čajniče. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu 1966. godine, a radni odnos zasnovao je godinu kasnije u Domu zdravlja Goražde. Specijalistički ispit iz epidemiologije položio je 1980. godine.

Ministarstvo zdravlja Republike Bosne i Hercegovine je doktoru Praši, za dugogodišnji predani rad i posebne rezultate ostvarene u zaštiti zdravlja stanovništva i razvoj zdravstva, u aprilu 1995. godine dodijelio zvanje primarijus. Po osnivanju Zavoda za Javno zdravstvo Bosansko podrinjskog kantona, imenovan je za direktora ustanove i tu je dužnost obavljao do oktobra 2002. godine.

Dvije godine kasnije prim. dr. Prašo odlazi u penziju, nakon čega nastavlja honorarno raditi u Zavodu za javno zdravstvo kao specijalista epidemiolog, sve do augusta 2011. godine.

U toku radnog vijeka obavljao brojne funkcije. Bio je šef Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Goražde i Zavoda za javno zdravstvo, dao je veliki doprinos u nastajanju izuzetno značajnog programa obaveznih imunizacija stanovništva a posebno u njegovoj realizaciji. U period od 1981. do 1987. godine obnašao je funkciju direktora goraždanskog Doma zdravlja.

Tokom agresije na BiH dr. Prašo je kao pripadnik Armije RBiH bio angažovan kao ljekar u goraždanskoj Ratnoj bolnici dajući ogroman doprinos u zbrinjavanju ranjenih boraca i civila.

Komemoracija povodom smrti doktora Huseina Praša bit će održana sutra u 11 sati u velikoj sali Centra za kulturu Goražde, a dženaza i ukop će biti obavljeni na mezarju Kolijevke u 17.30 sati.