Preminuo je Fadil Ademović - novinar, urednik, profesor, pisac

asd
Saradnik Oslobođenja, doktor nauka rodom iz Bijeljine koji je predvodio Udruženje novinara BiH, preminuo je u subotu u Sarajevu

Novinar, profesor, doktor nauka, istraživač, pisac i saradnik Oslobođenja Fadil Ademović preminuo je u subotu u Sarajevu, u 90. godini.

adilova djeca Dijana, Sanja i Samir javila su nam se iz Sydneya s tužnom viješću. Fadil je živio na relaciji Sarajevo - Sydney - Bijeljina, u kojoj je rođen 1931. Njegov stariji brat Adem Ademović bio je učesnik Narodnooslobodilačkog rata od 1941. godine, prvoborac.

Poginuo je kao jedan od najhrabrijih partizana u Semberiji. Novinarsku karijeru Fadil Ademović je počeo u listu Naša riječ u Zenici, a uspješno nastavio u Oslobođenju. Poslije Zadrugara, gdje je desetak godina bio glavni i odgovorni urednik, imenovan je za savjetnika u Predsjedništvu BiH i pred rat je otišao u penziju.
Dobitnik je najviših novinarskih nagrada za životno djelo: ‘’Veselin Masleša’’ Udruženja novinara Bosne i Hercegovine i ‘’Moša Pijade’’ Saveza novinara Jugoslavije, nagrade gradova Zenice i Bijeljine… U dva mandata bio je predsjednik Udruženja novinara BiH.

Fadil Ademović bi, kako nam je javila porodica, trebao biti sahranjen u utorak na ateističkom groblju u Vlakovu.

Izvor: