Preokret: Kurti odbio američki zahtjev da ukine takse na robu iz Srbije i BiH

dlfjfkdhjfkdhf
Kosovski premijer Albin Kurti odgovorio je negativno na zahtjev SAD-a da se ukinu takse na robu iz Srbije i BiH, piše prištinski portal Gazeta express.

Prema izvorima Gazete Express iz SAD-a, specijalni izaslanik Richard Grenell trebalo bi krajem sedmice da razmotri situaciju, nakon što sagleda da li je Kurtijeva vlada ukinula taksu ili nije.

Kako saznaje Gazeta Express, Kurti je već negativno odgovorio na američki zahtjev. Ne zna se tačno šta će SAD uraditi, ali suspenzija investicija i drugih aktivnosti koje su pomagale Kosovu 20 godina mogu biti neke od mjera.

"Ako takse ne budu ukinute do kraja ove sedmice, tada bi stvari mogle da eskaliraju. Niko ne može sa sigurnošću reći šta će se dogoditi poslije petka, ali jedno je sigurno, naši odnosi sa Amerikom više neće biti isti", navodi Gazeta Express, pozivajući se na američke izvore.

Koalicioni partner Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenja, Demokratski savez Kosova, preko prvog potpredsjednika vlade Avdullaha Hotija, jasno je stavio do znanja Kurtiju da takse treba brzo ukinuti, ali on poručuje da "ne treba žuriti".