Preostalih 20 respiratora ne dolazi sutra, nije prihvaćen ni besplatan prijevoz iz Pekinga

Respiratori
Iako je prvobitno bilo planirano da preostalih 20 respiratora iz Pekinga stigne u Sarajevo sutra (14. maja) to se neće dogoditi s obzirom da firma naručilac do danas nije dogovorila avionski transport.

Avionom aviokompanije sa sjedištem u BiH, koja je dostavila prvu turu od 80 kineskih respiratora, trebala je stići i preostala pošiljka međutim od toga neće biti ništa. Treba istaći da je tada plaćen transport samo prve ture od 80 komada. Prema ugovoru koji je objavio Klix.ba cargo let je koštao 297 hiljada KM.

U međuvremenu se iznenada pojavila i opcija da se 20 medicinskih uređaja besplatno transportuju iz Kine.

Naime, kako saznajemo, Ambasada Holandije je putem donacije NATO-a za besplatan prijevoz medicinske opreme ponudila dio slobodnog prostora i BiH, u avionu koji će 15. maja iz Pekinga letjeti za Albaniju. U avionu će se naći oprema koje NATO šalje partnerskoj Albaniji i Crnoj Gori.

"U okviru programa solidarnosti u NATO-u, vlada Nizozemske pokriva troškove leta za prijevoz robe iz Kine u Albaniju i Crnu Goru. Kao NATO saveznici, Crna Gora i Albanija imaju prioritet. Roba, koja će biti isporučena ovim saveznicima, zauzela je gotovo sav kapacitet aviona. Uspjeli smo primiti manju količinu robe za BiH, ali nažalost nije bilo dovoljno prostora za veliku opremu. Dostupnih 5 m3 iskorišteno je za 1010 kg robe za BiH, a sadržava 100.000 rukavica, 22.000 maski, 230 zaštitnih odijela, 40 IR termometra i naočala", rečeno je iz Ambasade Nizozemske u BiH za Klix.ba.

No, uprkos činjenici da se mogao osigurati besplatan prijevoz i za dio respiratora, do danas nije uspostavljena komunikacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Federalne uprave civilne zaštite odnosno firme "FH Srebrena malina" preko koje su kupljeni famozni respiratori jer iz FUCZ-a nisu odgovorili na upit MVP-a. Razlog - nepoznat.

Također "FH Srebrena malina" nije dogovorila ni prijevoz sa aviokompanijom FlyBosnia koje će u narednim danima letjeti za Kinu. Prijevoz druge ture je trebao biti plaćen posebno, a kako su nedavno blokirani računi firme "Srebrena malina" razlog se može i tu tražiti.

Podsjetimo da je rok isporuke svih 100 respiratora bio 15. april, a da je 80 komada stiglo 25. aprila. Ostatak, dakle. neće doći ni mjesec od roka koji je naveden u ugovoru.

Respiratori su plaćeni 10,5 miliona KM i zasigurno bi preostala pošiljka morala stići u BiH uprkos činjenici da je nalazom vještačenja utvrđeno da su neupotrebljivi za pacijente u bolnicama i kliničkim centrima.

Također, ostatak respiratora će pomoći u istrazi koju sprovode službenici Tužilaštva BiH i SIPA-e.