Elementarne nepogode uticale na prinose i kvalitet: Prepolovljena proizvodnja duhana

Berba duhana uveliko je počela, a proizvođačima probleme prave otkupne cijene. Naime, one su ostale niske, dok su troškovi za proizvodnju rasli. Tako je u kratkom vremenskom periodu porasla cijena goriva, gnojiva, struje, plina, te im je vrlo teško da izvuku neku zaradu iz toga. Saopćio nam je ovo Đuro Kopić, predsjednik Udruženja duhanara Posavine, koji je kazao kako i kvalitet nije svugdje isti.

Tri firme

- Zbog elementarnih nepogoda koje su nas pogodile, duhan koji je u nižim područjima posađen ugušila je voda, dok je na šljunkovitim područjima to uspjelo opstati. Niko se nije pobrinuo za to da traži da se proglasi elementarna nepogoda, da bi ljudi mogli ostvariti poticaj, kazao je Kopić, te dodao kako je poljoprivreda na najnižem nivou u posljednjih mnogo godina.

U Bosni i Hercegovini tri su firme koje se bave proizvodnjom i preradom duhana, a to su Bijeljina, Gradačac i Bosanac iz Orašja. Proizvođači iz Posavine svoj duhan predaju Bosancu, odakle su nam potvrdili kako su prinosi ove godine ograničeni zbog vremenskih uslova.

- Prinosi će biti relativno solidni, a procjenjujemo da bi trebao biti dobar kvalitet duhana. Što se tiče otkupa, on počinje 1. augusta i procjenjujemo da ćemo otkupiti standardne količine. Problem proizvodnje duhana je ilegalna proizvodnja, odnosno proizvodnja kod proizvođača koji nemaju ugovore i rade na crnom tržištu. Problem je i ograničeno tržište, te činjenica da je Fabrika duhana Sarajevo, koja je bila kupac našeg duhana, prodata BAT-u, koji ne pokazuje interes za bilo kakvu kupovinu duhana sa bh. njiva, tako da se mi suočavamo sa problemom kome plasirati proizvedeni duhan. Rješenje nam je da idemo vani, ali to malo teže ide jer kvalitet našeg i duhana na evropskom i svjetskom tržištu nije isti, slabiji smo, kazao nam je Ibrahim Hećimović, rukovodilac sektora proizvodnje duhana u fabrici Bosanac.

 

Pomoć države

Dodao je Hećimović i kako proizvodnja duhana u BiH opada, te ne vidi da bi to sve moglo izaći na dobro ukoliko država ne pomogne proizvođačima u smislu smanjivanja akciza na cigarete, te ilegalnog tržišta i cigareta.

- Dio duhana mi uspijemo plasirati i na neka strana tržišta, ali to je veoma malo, istakao je Hećimović, te dodao kako je proizvodnja duhana u Bosancu prepolovljena.