Preporuka Gradske biblioteke Cazin: Šta pročitati u 2020. godini

Biblioteka
Gradska biblioteka Cazin, u nastojanju da pruži kvalitetniju uslugu svojim korisnicima, priremila je listu od 10 knjiga koje bi svaki ljubitelj knjige trebao pročitati u ovoj godini.

Obično smo kroz razne događaje upućivali na najviše čitane knjige iz prethodnog perioda, ali smo Vam ovoga puta sastavili zanimljivu listu knjiga, kao preporuku, koje ćete čitati u jednom dahu. Sve ove naslove možete pronaći u Gradskoj biblioteci Cazin, svakim radnim danom, od 07:00 do 15:30 h. 

 

1. Ferrante, Elena: Genijalna prijateljica 

2. Sejranović, Bekim: Dnevnik jednog nomada 

3. Bakman, Fredrik: Čovjek po imenu Uve 

4. Šafak, Elif: Četrdeset pravila ljubavi

5. Ohanesjan, Alin: Orhanovo nasljeđe

6. Hašimi, Nadiija: Biser koji je slomio školjku 

7. French, Nicci: Olovni ponedjeljak

8. Čopra, Kemal:.Hadžibeg 

9. Pašović, Mirsad: Adem zvani krst 

10. Meacham, Leila: Somerset

 

1. Genijalna prijateljica je prvi dio tetralogije čija je radnja smještena u Napulj. Ovo je priča o dvije prijateljice Eleni i Lili koje odrastaju u neobičnom okruženju preteškom za žene. Dvije prijateljice će svaka na svoj način stvarati sebi bolji život uz sliku talijanskog društva pedesetih godina prošlog stoljeća.

2. Dnevnik jednog nomada napisan je kao kombinacija dnevnika, putopisa i književne kritike. Sejranović je pišući ovo neobično djelo uspio spomenuti mnoge pisce i književna djela koje ćete poželjeti pročitati, ako to niste ranije uradili.

3. Čovjek po imenu Uve je prekrasna knjiga puna topline čiji glavni lik stari namćor koji mrzi čitav svijet. Uve je zanimljiviji zbog činjenice da svi mi poznajemo nekog Uvea. Čitajući roman u nama se razvija ljubav prema Uveu koji se ne želi mijenjati, a ipak doživljava promjene zbog ljudi koji ga okružuju.

4. Četrdeset pravila ljubavi je divan roman u koji je autorica utkala priču o prošlosti i sadašnjosti kroz paralelnu radnju. Priča govori o pjesniku i dervišu Rumiju i dervišu Šamsu iz trinaestog stoljeća i Elli Amerikanki koja analizira svoj život kroz koncept ljubavi pjesnika Rumija.

5. Orhanovo nasljeđe je roman u kojem nam pisac kroz priču o Orhanu i njegovom djedu, koji se obogatio tkanjem ćilima, priča o neobičnim zbivanjima i ljudskim sudbinama. Tražeći razlog zbog kojeg je djed ostavio imanje nepoznatoj ženi Orhan će otkriti mnoge strogo čuvane tajne.

6. Biser koji je slomio školjku je roman u kojem se prepliću sudbine dvije žene koje su razdvojene čitavim stoljećem.Radnja se dešava u Kabulu u porodici čiji je otac ovisnik o drogama a njegove kćerke žrtve njegovog trenutnog raspoloženja. Kćerka Rahima je pribjegla običaju bačapoš kao i njena tetka Šekiba davno prije nje gdje se djevojčica oblači u mušku odjeću i ima prava kao muškarac. Ova priča nam pokazuje borbu žena u Afganistanu i njihovu snagu koja im je potrebna da prežive.

7. Olovni ponedjeljak je triler. Prvi u nizu od pet romana autorskog dvojca Nicci Gerard i Sean French koji objavljuju svoja djela pod imenom Nicci French. Kad nestane petogodišnji dječak Matthew Faraday u slučaj se uključuje psihijatrica Frieda Klein povezujući neki davni slučaj sa ovim.

8. Hadžibeg je knjiga Kemala Čopre. Kako sam autor kaže, mladog pisca pod stare dane. Priče su rezultat njegovih objava pod pseudoninom Uzeir Hadžibeg na Facebooku. Tako je nastala knjiga Hadžibeg u kojoj autor priča priče pune duše iz naše prošlosti jezikom koji nam je još uvijek blizak i drag.

9. Adem zvani krst peti je roman Mirsada Pašovića. Adem je dječak koji je igrom slučaja dospio u popravni dom i tad počinju njegove nevolje. Šta se sve izdešavalo u životu nesretnog čovjeka koji je postao kriminalac, ne svojom voljom, saznaćete na kraju knjige.

10. Somerset je roman za ljubitelje priča o američkom jugu. Radnja prati dvoje mladih koji se ne vole, a koji će silom prilika ući u brak. Jessica, kćerka iz porodice Windham, koja je pomagala oslobođenje robova biće prisiljena da se uda za Silasa Tolivera koji je želio da živi u Teksasu, a pristaće na brak s njom zbog novca. Dolaskom sa američkog juga u Teksas oni se susreću sa raznim problemima i pitanjima kako će se izboriti sa životom i jedno s drugim.

Obogatite svoj vokabular i odmorite misli i mozak od tehnologije, uz neku od knjiga koje Vam donosimo ovo sunčano jutro.