Preporuka ratarima USK: Kukuruz u najkritičnijem stanju, treba folijarnu prihranu

Izlaskom na teren Poljoprivrednog zavoda Unsko-sanskog kantona primjećeno je da su ratarske kulture trenutno u fazi vlatanja, odnosno klasanja i relativno su u dobrom stanju, ali obzirom na vremenske nepogode u proteklom periodu, preporučuju da se svakako izvrši folijarna prihrana biljaka.

Odjeljenje za zaštitu zdravlja i bilja i izvještajno-prognozne poslove Poljoprivrednog zavoda USK-a savjetuje da uradite ili ponovite tretman sa nekim od sistematičnih fungicida, kako bi održali dobro zdravstveno stanje gornjih listova (naročito zastavičara), stabljike i klasa. Obzirom da su obilne padavine i povoljna temperatura omogućile brz razvoj bolesti (siva mrežasta pjegavost, pepelnica, fuzarioza) kao i napad štetnog insekta žitnog balca, preporučuju tretiranje sa nekim od preparata fungicida i insekticida. 

Zbog optimalne vlažnosti zemljišta, na poljima gdje usjevi kukuruza još nisu niknuli, preporuča se primjena zemljišnih (rezidualnih) herbicida (naročito na poljima gdje dominiraju jednogodišnji širokolisni korovi). Bitno je naglasiti da je on u najkritičnijem stanju jer se nalazi u fazi 3 i 4 lista gdje je primjetno da su ti listovi požutili te da je dosta usporen rast i razvoj istog. Preporuka je da se obavezno izvrši folijarna prihrana. Oni koji su kasnije izvršili sjetvu, najvjerojatnije će trebati izvršiti presijavanje

Korištena sredstva obavezno koristite u količinama i na način naveden u uputama o korištenju. 

Image