Prevaranti iz BiH dobacili čak do Amerike: Prodajući “čudotvorni” čaj koji liječi rak zaradili 50 miliona KM

.

Mnogi se hvataju za slamku i ne sluteći da su upali u zamku prevaranata, koji na internetu nude čudotvorno ozdravljenje. U toj ujdurmi najdalje je dobacila firma iz BiH, koja tvrdi da je izliječila mnoge i da ni u čemu nije pogriješila, prodajući čajeve koji liječe sve bolesti, čak i karcinom.

Vjerovatno ste posljednjih godina naletjeli na čajeve koji pomažu da smršavite, da se izliječite od najtežih oboljenja, poput raka, da poboljšate svoj imunitet…, a nakon kupovine i konzumiranja tih “ljekovitih” napitaka ništa se neobično nije dogodilo, odnosno nije došlo do naglog ozdravljenja?

Najdalje je otišla jedna firma iz BiH koja tvrdi da je izliječila mnoge i da ni u čemu nije pogriješila, ali istraživački tekstovi koji ovih dana izlaze ukazuju da nije baš tako.

O kakvim se razmjerama prevare radi, najbolje govori informacija da je spoemnuta firma samo u 2022. imala prihod od čak 50,2 miliona maraka!

S raskrinkavanjem ovog “biznisa” počeo je istraživački tim portala Index, iznoseći dokaze da se kompanija lažno oglašava, jer su javno tvrdili da njihovi proizvodi liječe gotovo sve bolesti.

Laži i krađa identiteta

Možda to i nije neki kriminal, jer danas mnogi tvrde da liječe sve bolesti, alio ovdje se radi i o krađi identiteta i gomili generisanih web-stranica koje promovišu njihove proizvode.

Ovih je dana Udruženje građana Radnički pokret Tužilaštvu BiH uputilo prijavu protiv sporne firme i njenog vlasnika zbog sumnje da su prekršili Krivični zakon Federacije BiH.

U prijavi Radnički pokret ističe da se vlasnik sporne firme u BiH predstavlja kao uglednik, a da praktikuje lažno oglašavanje, uključujući krađu identiteta, generisanje lažnih stranica i promovisanje proizvoda na način koji može dovoditi potrošače u zabludu.

Uz to, kako navode, predstavnici sporne firme tuže svakog ko izrazi i najmanju sumnju u njihov biznis.

Dodaju da zdravstvene tvrdnje prodavača “čudotvornih čajeva” nisu u skladu s odredbama regulatornih tijela. Uz vlasnika, spomenuta je i doktorica koja ima državni posao i bavi se stavljanjem i skidanjem lijekova na listu za osiguranike, a i ona radi u firmi koja sve više djeluje kao kriminalna organizacija.

Postavlja se pitanje mogućeg sukoba interesa s obzirom na njezinu funkciju u regulatornom tijelu – navodi se u prijavi.

Odlučili smo da reagujemo kad smo vidjeli što se sve radi ljudima. Upozoravamo i radnike u toj firmi: doveli su ih u zabludu, pa i oni učestvuju u kriminalu i mogu krivično odgovarati – rekli su iz Radničke solidarnosti ua Večernji list.

Dodaju da oni, kao udruženje, ne štite samo radnike, nego i sve građane, pa su morali preduzeti neke radnje protiv kompanije, koja je dovela u zabludu hiljade građana.

Ovdje se radi o organizovanoj prevari. Oni su radili i u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Turskoj, a počeli su se širiti i na američko tržište – kažu iz Radničkog pokreta.

Na Indexu su došli do informacije da njihove “čudotvorne” čajeve proizvodi institut u Zagrebu, koji ne postoji.

Jasna Diklić jedna od žrtava

Agencije za lijekove u Hrvatskoj i BiH potvrdile su da proizvodi koje prodaje sporna kompanija nisu na popisu registrovanih lijekova ili ljekovatih sredstava.

I to nije sve, firma ima na desetine registrovanih domena i koristi poznate ličnosti da prevari stanovništvo. Tako su iskoristili glumicu Jasnu Diklić.

Popularna glumica za Index je ispričala da je prošla kalvariju i s pravosudnim institucijama u Sarajevu dok nije nestala s njihovih internetskih stranica.

Međutim, i dalje se objavljuju sramotni “intervjui” s poznatim osobama, i dalje se reklamiraju lažni čajevi, i dalje se obmanjuje javnost i uzima velik novac. To je cijela hobotnica čiji su krakovi u mnogim zemljama i kojima se, očito, ne može ili ne želi stati ukraj – kazala je Jasna Diklić.

Tu su još i prijetnje radnicima i štošta drugo. Hoće li ova trakavica doživjeti pravosudni proces? Federalna uprava policije podnijela je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu. U istragu su se uključile i druge zemlje.