Prevaranti kradu lične podatke građana, a onda i novac

.

Stanovnici BiH ponovno su na meti prevaranata. Nedavno su iz preduzeća BH Pošta upozorili građane na opasne nove pojave. Obavijestili su sve korisnike, ali i sve druge građane kako su u optjecaju lažne stranice i profili koji zloupotrebljavaju naziv i logo “BH Pošta” u svrhu krađe sredstava s bankovnih računa.

– Ovo se prvenstveno odnosi na korisnike OLX platforme, ali nisu isključeni ni drugi kanali zloupotrebe. Napominjemo da ni u kojem slučaju u privatnim porukama ne dajete podatke o bankovnim karticama i osobne podatke jer ih mogu iskoristiti treće osobe za izravnu krađu novca s bankovnih računa. Linkovi koji su automatski generirani i kamuflirani da izgledaju kao linkovi koji vode na stranicu BH Pošte su maliciozni i nipošto ne klikajte na njih – upozorili su iz BH Pošte.

Ovo nije prvi put da razne firme i preduzeća upozoravaju na lažne nagradne igre u kojima prevaranti koriste podatke poznatih firmi kako bi od stanovnika dobili osobne podatke u cilju njihove zloupotrebe. Početkom školske godine aktualna je bila internetska prijevara, a kojoj su meta bili učenici i nastavnici te su im se na takav način nudile lažne nagradne igre i stipendije. Prema tvrdnjama stručnjaka za sigurnost, cilj prevaranata je doći do ličnih podataka što većeg broja osoba, a s motivom krađe identiteta i financijskih prijevara.