fbpx Prevelike smo žrtve tog Koridora 5C, trebamo pomagati željeznice

Prevelike smo žrtve tog Koridora 5C, trebamo pomagati željeznice

Home

Prevelike smo žrtve tog Koridora 5C, trebamo pomagati željeznice


Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić bio je jedan od govornika na današnjoj svečanosti upriličenoj u prostorijama Željezničke stanice Sarajevo u povodu važnog trenutka u poslovanju Željeznica FBiH - ponovnog uspostavljanja željezničke putničke linije od Sarajeva prema Konjicu, Mostaru i Čapljini.

Novalić je, između ostalog, rekao kako je Vlada na čijem je čelu "promijenila strategiju prometa i komunikacija" te najavio veća budžetska izdvajanja za Željeznice FBiH koje za vrijeme svog mandata želi "ostaviti u potpunoj ravnoteži".

Nacionalnu aviokompaniju nazvao glupošću, našao mane Koridoru 5C

"Primijetili ste da smo neke iluzije bacili niz vodu, ugasili smo BH Airlines koji je u 10 godina 'pojeo' 100 miliona KM budžetskih sredstava i rekli smo: 'Pa dosta s tim glupostima, možda bismo trebali više pomagati željeznice koje su tu na zemlji i koje voze ljude po zemlji' i realnije je da BiH razvija željeznice nego avionski saobraćaj. I s druge strane bili smo možda i prevelike žrtve tog Koridora 5C, svi smo uprli oči u njega, a realno Koridorom 5C se mogu voziti samo oni koji su u dolini Neretve i dolini Bosne, a šta je sa Bihaćom, Tuzlom, srednjom ili jugozapadnom Bosnom? Željeznice imaju puno više kapaciteta da povezuju ljude i gradove na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine", mišljenja je Novalić.

Kazao je i kako je zamolio Svjetsku banku da dođe i analizira ovo preduzeće.

"Oni su rekli da se radi o najboljem preduzeću jugoistočne Evrope od svih željeznica. Prevoze devet miliona tona robe, isto koliko i hrvatske željeznice, a potpomognute su samo sa 22 miliona KM, a hrvatske sa 200 miliona eura. Eto vam razloga da budete jako zadovoljni Željeznicama. Moja je želja da u ovom mandatu Željeznice ostavimo u potpunoj ravnoteži. Naravno, ne možemo govoriti o potpunoj bilansnoj ravnoteži, ali bar u ravnoteži tokova novca, što je vrlo bitno, da ni od koga ne zavise. To će podrazumijevati nešto izdašniju podršku iz budžeta", najavio je premijer.

Vratiti povjerenje stanovništva

Osvrnuo se i na činjenicu da su Bosanci i Hercegovci izgubili naviku i potrebu da se voze željeznicom.

"Moramo vratiti vjeru stanovništva i potrebu da se voze željeznicama, baš kao i na zapadu gdje je voz najbolje rješenje", poručio je Novalić i priznao: "Vlast je djelimično kriva. Svi previše traže od Željeznica, a premalo daju. Niko nije baš spreman dati novac, a naše Željeznice FBiH su i u takvom okruženju opstale".

Na pitanje o Zakonu o finansijskom poslovanju, prema kojem je Vlada dužna redovno uplaćivati iznos za održavanje infrastrukture Željeznica FBiH jer je to njeno većinsko vlasništvo, Novalić je odgovorio: "To Vlada FBiH nije radila u dovoljnoj mjeri i nakupilo se 85 miliona KM koji je realno naš dug, zakonski, međutim vlade ga u prethodnom periodu nisu uspjele servisirati. Mi ćemo svakako napraviti neko poravnanje koje će značiti relaksaciju tog stanja. Mi ćemo, što zakonskim rješenjima, što povećanim transferima nekako naći način da to u doglednom vremenu amortizujemo".

Ogromni dugovi

Podsjećamo, prema posljednjem izvještaju o poslovanju usvojenom u novembru 2016. godine, u 2015. godini Željeznice FBiH su zabilježile gubitak od 29.862.925 KM, kao i u 2014. kada je ostvaren negativan finansijski rezultat u iznosu od 29.511.978 KM.

Ova kompanija je i najveći dužnik Poreznoj upravi FBiH kojoj po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada duguju više od 192,5 miliona KM.

Uz sve to danas je arbitražni sud pri Hrvatskoj privrednoj komori u Zagrebu donio pravosnažnu odluku prema kojoj Željeznice Federacije BiH moraju pratiti oko devet miliona KM za isporučeni Končarov niskopodni voz, koji nikada nije plaćen, a već godinama leži u depou.

"Poznato je da su Željeznice FBiH koristile određene usluge kompanije Končar - popravke lokomotiva i nabavka niskopodnog elektromotornog voza. Te odluke tadašnjeg menadžmenta su bile jako štetne za kompaniju jer je bio apsurd pored nabavke devet talgo vozova ući u proizvodnju pilot projekta ovog voza koji je danas nama isporučen. U toku su sudski procesi. Arbitražni sud u Zagrebu je presudio u korist Končara. Mi ćemo ako bude pravnog osnova uložiti tužbu. Nažalost, tadašnji menadžment je ugovorio da nadležni sud bude u Zagrebu, a logično bi bilo da bude u Sarajevu", kazao je generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić.

 

(Izvor:klix.ba)

Tagovi
Objavio: Čet, 08/06/2017 - 18:46

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top