Prevoznici prijete blokadom ceste prema Aerodromu Tuzla: Uzimaju nam putnike ispred nosa

Nn

Taksisti i vlasnici rent-a-car agencija izaći će na ulice, jer sumnjaju da inspekcija i vlast štite nelegalne prevoznike.

Tuzlanski, živinički i sarajevski taksisti, te vlasnici rent-a-car agencija najavili su blokadu pristupne ceste Međunarodnom aerodromu Tuzla ukoliko nadležne inspekcije i kantonalno Ministarstvo saobraćaja ne spriječe rad nelegalnog taksi-prevoza sa ovog aerodroma. Protestna vožnja na kružnom toku u neposrednoj blizini Aerodroma najavljena je za petak, 28. maj, ukoliko nadležne institucije ne reaguju.

Problem organizacije nelegalnog javnog prevoza putnika koji slijeću na Tuzlanski aerodrom počeo je 2016. godine, od kada datiraju i prvi dopisi kantonalnom Ministarstvu i inspekciji. Ni jedni ni drugi ne poduzimaju ništa, a legalni prevoznici trpe višestruke gubitke.

Nelojalna konkurencija iz jednog aviona zna pokupiti i više od stotinu putnika, a kada prevozi po osam ili više putnika, može ponuditi cijene kojima taksisti ne mogu parirati


- Nekad je ovdje bilo daleko više rent-a-car agencija, mnogo više taksi-prevoznika, a sad zbog nelojalne konkurencije sve nas je manje. I oni koji su ostali nemaju posla, jer svi putnici odlaze kod nelegalnih prevoznika, koji nude niže cijene. Oni pod krinkom rent-a-car agencija vrše javni prevoz putnika, po uzoru na autobusni saobraćaj, što nije dozvoljeno trenutnim zakonima, kazao nam je Safet Šehić, predsjednik Udruženja živiničkih taksista.
Kako su nam kazali predstavnici taksista i rent-a-car agencija, problem je što na Tuzlanskom aerodromu operiraju najmanje dvije rent-a-car agencije, koje organizuju grupni prevoz putnika, iako im to zakon ne dozvoljava. Kako su nam kazali, oni nemaju dozvole za javni cestovni prevoz, nego samo za iznajmljivanje vozila ili ranije ugovoreni prevoz putnika, što svjesno krše.
- Vi kao rent-a-car agencije smijete iznajmiti vozilo sa vozačem grupi putnika ukoliko je to ranije dogovoreno: ono što ove firme rade jeste da sačekuju nasumične putnike nakon slijetanja aviona, a kad ih skupe dovoljno, jedan od putnika se potpisuje kao vođa te fiktivne grupe, pa se sve predstavlja kao ugovoreni prevoz. A ne postoji nikakva veza između tih putnika. Na ovaj način ove firme praktično organizuju linijski prevoz putnika, što nikako ne bi smjele, pogotovo putničkim ili kombi-vozilima, ispričao nam je Almir Avdić, jedan od rent-a-car vlasnika.

Zakon je u slučaju javnog prevoza putnika jasan. U članu 19. Zakona o cestovnom prevozu putnika stoji da se javni prevoz može vršiti isključivo autobusima, odnosno u slučaju taksi-prevoza putničkim vozilima sa maksimalno četiri putnika, osim vozača.

Mi smo u nekoliko navrata obavještavali policiju, koja i zaustavi to vozilo, ali kad pozovu inspekcije, koje su nadležne za rent-a-car agencije, niko se ne odazove. Sumnjamo da postoji neka veza vlasnika ovih prevoza sa ljudima u inspekcijama i u vlasti, jer nema drugog objašnjenja zašto se ne prekine nelegalna praksa, koja šteti ljudima koji uredno plaćaju sve zakonske takse, dodao je Šehić.