Prijevremeni izbori na Kosovu 6. oktobra

U potpisanoj odluci stoji da je „na osnovu ustavnih i zakonskih odgovornosti, predsednik Thaci doneo odluku o održavanju prevremenih izbora za Skupštinu Kosova 6. oktobra 2019“, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Predsednik Kosova Hashim Thaci odlučio je danas da raspiše prevremene izbore za Skupštinu Kosova za nedelju, 6. oktobrar 2019, prenosi Anadolu Agency (AA). 

U potpisanoj odluci stoji da je "na osnovu ustavnih i zakonskih odgovornosti, predsednik doneo odluku o održavanju prevremenih izbora za Skupštinu Kosova 6. oktobra 2019“, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 

"Nalaže se Centralnoj izbornoj komisiji Kosova da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora za Skupštinu Republike Kosovo, u skladu sa ovom odlukom i važećim zakonodavstvom", navodi se odluci predsednika Thacija. 

Ranije danas Thaci je dekretovao raspuštanje šestog saziva Skupštine Kosova.

Skupština Kosova je u četvrtak dvotrećinskom većinom glasova poslanika raspuštena, čime je otvoren put za raspišivanje prevremenih parlamentarnih izbora, a nakon ostavke premijera Ramusha Haradinaja. Nakon raspuštanja Skupstine, predsednik Kosova treba da raspiše izbore najranije za 30, a najkasnije za 45 dana.

Haradinaj je 19. jula podneo ostavku na mesto premijera nakon što je dobio poziv na razgovor u svojstvu osumnjičenog od strane Specijalnog suda za Kosovo.