Priča o biciklisti koji je poginuo kod Konjica: Frank je u 68. godini dnevno prelazio 300 km

Amerikanac Frank Pedrick poginuo je u biciklističkoj nesreći prošle sedmice na području Glavatičeva u općini Konjic, a njegovi prijatelji i dalje su u nevjerici.

Amerikanac Frank Pedrick poginuo je u biciklističkoj nesreći prošle sedmice na području Glavatičeva u općini Konjic, a njegovi prijatelji i dalje su u nevjerici.

Prema prvobitnim informacijama sve ukazuje da se radi o nesretnom slučaju. U koloni je bilo nekoliko biciklista, koji su išli jedan za drugim saobraćajnom trakom. Pedrick je pao sa bicikla na glavu i stradao na mjestu. Svi pokušaji da ga ožive bili su neupješni.

Mediji u SAD-u opisali su život ovog 68-godišnjeg avanturiste koji je i pored svojih godina mnogo putovao. Svoju ženu Trudy upoznao je upravo na jednom biciklističkom putovanju kroz američku saveznu državu Utah, a par se vjenčao 2014. godine. Frank i Trudy su kroz svoj četverogodišnji brak dijelili ljubav prema avanturi, a posebno prema biciklizmu, prenosi portal The Union.

Ovaj bračni par je mnogo putovao, a jedna od njihovih najdužih ruta bila je od Kanade do Meksika. Za 63 dana prešli su 4180 kilometara.

Prijatelji su Franka opisali kao sjajnog čovjeka koji je bio zaljubljenik u fotografiju. Gradonačelnik Nevada Cityja Duane Strawser o Franku je, kako je istakao, mogao reći samo najbolje.

„On je bio takav prijatelj da poželite da imate još stotinu takvih. Bio je itekako uključen u rad zajednice“, izjavio je Strawser.

Richard Drace je poznavao Franka preko 20 godina.

„Bio je sjajan biciklista. Jednog ljeta sebi je čak postavio cilj da dnevno prelazi preko 300 kilometara. Jednostavno je bio nezaustavljiv. Mnogo mi je pomogao u životu, pogotovo kada mi je žena umrla“, naveo je Drace.

On je dodao da je Ambasada SAD u BiH pomogla porodici nakon nesreće. Kako navode američki mediji, Frank Pedrick će biti kremiran u BiH.

U ranijim izjavama za medije Pedrick je naveo da mu je njegova žena Trudy pomogla da malo uspori u životu i da više uživa u njemu, te da je sretan što u životu ima partnera sa kojim može dijeliti sve avanture.