Priča sa Žute tabije: Jedva čekam jutro da ponovo zapostim

Hladno vrijeme i niske temperature spriječile su brojne postače da prvi iftar tradicionalno dočekaju na Žutoj tabiji u Sarajevu.

Nakon što su se upalili kandilji na brojnim sarajevskim džamijama, te nakon što su se začuli pucnji iz topa sa bedema tabije, samo najotporniji na hladnoću su se odvažili da iftare sa najljepšim pogledom na Sarajevo, prenosi Avaz.

Radost ramazana rado je sa prijateljima podijelio je i Sarajlija Nemanja.

- Već šest godina živim u Sarajevu. I svake godine dođem kada je početak posta, kada je ramazan. Dođem zbog topa, zbog mojih prijatelja. Baš je prelijepo, meni je opuštajuće - rekao je Namanja.

Među posjetiocima najbrojniji su bili turisti, koji su sa oduševljenjm posmatrali tradiciju ispaljivanja topa, što su uglavnom iskoristili za fotografisanje ili prijenos uživo na društevenim mrežama. 

Ekipa Avaz TV na Žutoj tabiji susrela je načelnika Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahima Hadžibajrića, koji kaže kako mu ramazanski post prija.

 - Odlično je. Obično prvog dana ramazana čovjeka malo glava boli, nema kafe, nema čaja, cigara. Ali hvala Bogu odlično je. Jedva čekam jutro da ponovo zapostim - kazao je Hadžibajrić.