Prije 10 godina potres je uništio Haiti, poginulo je preko 200.000 ljudi

Haiti u nedjelju komemorira sjećanje na više od 200.000 žrtava potresa koji je 12. siječnja 2010. razorio glavni grad i okolicu, gdje vlada ogorčenje nakon neuspješne obnove i političke nestabilnosti.

Od jutra su brojni Haićani krenuli u crkve na mise zadušnice za žrtve kataklizme.

U nazočnosti članova vlade, visokih dužnosnika i stranih diplomata, haićanski predsjednik Jovenel Moise položio je vijenac kod spomenika žrtvama potresa, podignutog izvan glavnoga grada, na mjestu gdje su u zajedničkim grobnicama pokopane brojne žrtve.

Prije deset godina potres magnitude 7 u trajanju 35 sekundi pretvorio je Port-au-Prince i gradove Hressier, Leogane i Jacmel u ruševine, pokosio je više od 200.000 života, a ranjeno je bilo 300.000.

Više od milijun i pol Haićana ostalo je bez domova, što je pred vlasti i međunarodnu humanitarnu zajednicu stavilo golem izazov obnove u zemlji bez katastra i zakona o izgradnji.

"To je potpuno izgubljeno desetljeće", tvrdi ekonomist Kesner Pharel, koji je dodao da nisu samo lokalne vlasti odgovorne za lošu upravu. Na međunarodnoj razini nije bilo mehanizma upravljanja pomoći zemlji. 

Nemogućnost sljedivosti milijarda dolara pomoći koju su međunarodni donatori izdvajali u tjednima nakon katastrofe pojačavaju ogorčenost preživjelih.

Deset godina nakon potresa nije završena ni obnova glavne bolnice u zemlji.

U ljeto 2018. godine skandali korupcije, u koje je upleten i sadašnji predsjednik Jovenel Mosie, kao i nekoliko vlada nakon potresa, dovele su do građanskog buđenja i brojnih prosvjeda. Većina mladih je nezaposlena, a u društvu vlada sve veća nesigurnost zbog sukoba između oružanih bandi. 

Parlamentarni izbori predviđeni u prosincu nisu bili organizirani, a parlament će biti ukinut u ponedjeljak. Bez djelatnog zakonodavnog tijela predsjednik će moći vladati uredbama.