Prije 16 godina napustila nas je Ana Rukavina

ana rukavina

Ne bojte se, moja priča nije tako tragična, ni depresivna, meni se jednostavno dogodio život, iz kojeg i Vi možda možete nešto naučiti, poručila je Ana u pismu 18 dana prije smrti

Mlada i energična novinarka Ana Rukavina preminula je na današnji dan 2006. godine. Njena je bitka za životom započela sredinom 2005. godine kada joj je dijagnosticirana leukemija. Liječila se na Odjelu za transplantaciju koštane srži na KBC-u na Rebru te se počela se oporavljati, da bi se u oktobru 2006. bolest ponovno vratila.

Ana je radila u gradskoj rubrici Vjesnika od marta 2002., a nakon što se preselila u Šibenik, udala se i nastavila raditi kao dopisnica Vjesnika.

Ana je radila u gradskoj rubrici Vjesnika od marta 2002.

Iako je bolest toliko uznapredovala, Ana se nije bojala smrti jer je njena želja za životom bila jača od svega. U svojem je pismu, 18 dana prije svoje smrti javnost zamolila za pomoć:

- Ne bojte se, moja priča nije tako tragična, ni depresivna, meni se jednostavno dogodio život, iz kojeg i Vi možda možete nešto naučiti. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi - Želim život - napisala je Ana u pismu.

Ana se nije bojala smrti jer je njena želja za životom bila jača od svega

Njeno se pismo brzo proširilo na internetu i drugim medijima te je velik broj ljudi ponudio svoju pomoć. Postojala je mogućnost odlaska na liječenje u SAD, no bolest je požurila i Ana tamo nikada nije stigla.

U svom je pismu Ana posebnu pozornost skrenula na nedostatak donora koštane srži i na potrebu osnivanja banke matičnih stanica iz pupkovine.

Nakon njene smrti je osnovana "Zaklada Ana Rukavina"

Iako nije pobijedila bitku s leukemijom, Ana je uspjela u svom naumu da pomogne drugima pa je nakon njene smrti osnovana "Zaklada Ana Rukavina", koja prikuplja sredstva za razvoj Hrvatskog registra donora koštane srži.

Anina majka i direktorica "Zaklade Ana Rukavina", prisjetila se Anine godišnjice smrti i u saopćenju javnosti napisala:

- Prije 16 godina, Ana je s nekolicinom prijatelja i volontera, entuzijasta, iz bolničke sobe planirala koncert koji je trebao pružiti nadu za život njoj i svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Ana, nažalost, koncert nije dočekala, napustila nas je tog tužnog nedjeljnog jutra u novembru, ali njenu viziju smo nastavili svi zajedno. Ideja Zaklade je bila osnovati Registar i Banku, no to je preraslo u nešto puno veće, a raste i dalje. Najljepši pothvat i vizija budućnosti rada Zaklade stručno je usavršavanje mladih liječnika i medicinskih sestara kao i finansiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti. Hvala svim ljudima dobra srca koji su uz nas i ove godine te su svojim doprinosom spremni uljepšati tuđe živote - istaknula je gospođa Marija Rukavina, prenosi 24sata.