Prije 24 godine poginuo heroj odbrane Goražda Zaim Imamović

Vodio borbe za povezivanje Sarajeva i Podrinja.

Prije 24 godine poginuo je komandant 14. divizije 1. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Zaim Imamović u borbi na treskavičkom visu Čelina iznad Rogojske grede, koja je vođena za deblokadu odnosno povezivanje Sarajeva i Goražda.  

Komandant Zaim Imamović, simbol herojske odbrane Goražda, dao je život za slobodu BiH samo nekoliko dana prije uspostave mira u Bosni i Hercegovini, a danas se obilježava godišnjica njegove pogibije. Nekoliko dana prije pogibije, bio je ranjen šesti put, ali je, i pored toga, uzeo oružje u ruke i poveo novu borbu skupa sa svojim borcima. 

Njegov mezar su danas obišli članovi porodice, prijatelji i saborci, te mu odali počast učeći Fatihu i polaganjem cvijeća. Cvijeće su položili predstavnici federalnih, kantonalnih vlasti, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, načelnici sarajevskih općina, te predstavnici boračkih udruženja, a održan je i prigodan vjerski program.   

Imamović je do početka agresije na BiH pripremao stanovništvo Podrinja za odbranu. Dio municije i oružja donio je u rodnu Ilovaču blizu Goražda. Vodio je borbe za Igman, Bjelašnicu, Treskavicu i Rogoj, gdje je na kraju i dao život. Same 1992. godine, na tim dijelovima ratišta, formirana je slavna Prva drinska brigada, sa pet bataljona, na čijem čelu je bio rahmetli Zaim Imamović. Bio je vojskovođa posebnog kova, a i samo njegovo ime znači vođa, starješina. Saborci kažu kako je imao nevjerovatan smisao za motivaciju svojih boraca. Bio je, kažu, hrabar, nasmijan i uvijek korak ispred svojih saboraca.  

Početkom 1995. godine, zajedno s komandantom Buljubašićem, Imamović izlazi iz opkoljenog Goražda na slobodni teritorij BiH kako bi pomogao da se obruč probije izvana. Tada je preuzeo komandu u 14. diviziji Prvog korpusa u Tarčinu i svakim danom bio je bliži svom cilju, svom Goraždu.  Zajedno sa svojom vojskom oslobodio je Treskavicu i njene visove, na kojima se povlači prema Foči i Kalinoviku. Sa svojim saborcima je vratio Pašinu planinu, Vratlo, Krajačiće, Klanac, Hum i Lopoč. Poginuo je od gelera zalutale granate. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja Armije Republike BiH.  

Ukopan je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.