Prije 28 godina počela srpska agresija na Dubrovnik

Tokom napada na dubrovačko područje poginula su 184 hrvatska branioca i 92 civila

Dubrovnik danas obilježava 28 godina od početka srpske agresije na ovaj grad i jug Hrvatske, 1. oktobra 1991. godine.

Prvog dana oktobra 1991. godine točno u 6 sati više od 13 hiljada pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć rezervista iz Srbije, napalo je područje Dubrovnika i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka, kojima se suprostavilo oko 750 slabo naoružanih hrvatskih branilaca. 

Dubrovnik je, tog dana, ostao bez struje i vode, a s ciljem potpune informativne blokade srpski agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavještavanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. 

Prve granate ispaljene iz topova JNA pale su na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ i Mokošicu.  

Već 5. oktobra, JNA je zauzela Konavle i Slano i time presjekla i posljednju kopnenu vezu s ostatkom Hrvatske, a do kraja mjeseca izbio na same prilaze gradu Dubrovniku u kojem je, bez struje, vode i snabdijavanja hranom, ostalo 50 hiljada stanovnika. 

Tokom srpske agresije na dubrovačko područje poginula su 184 hrvatska branioca i 92 civila, a ranjeno je više od 1.500 osoba. U srpskim koncentracijskim logorima bile su zarobljene 423 osobe, a više 33 hiljade je prognano i izbjeglo, prenosi Avaz.

Godišnjica će biti obilježena prigodnim programom "Da se ne zaboravi", polaganjem vijenaca kod Spomen križa na gradskom groblju Boninovo, te na brdu Srđ, a vijenci će biti spušteni i s broda Tirena u znak sjećanja na hrvatske branitelje poginule na moru.