Prijedor osudio govor imama Mahića, Kavazović poručio: "Sramotno - Bošnjaci su evropski Palestinci"

.
Bura se ne stišava ni danas

 

Skupština Grada Prijedora danas je "najoštrije osudila istupanje i govor glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Кozarac Amira Mahića 27.1.2023. godine u džamiji u Кozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izrazio jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući istorijske činjenice".

"Skupština grada poziva sve vjerske službenike da svojim javnim istupanjem i vršenjem vjerskih obreda ne narušavaju mir i suživot vjerskih osjećanja drugih naroda.

Skupština grada Prijedora je opredjeljena za suživot na principu međunacionalne i međuvjerske tolerancije i uvažavanja u cilju zajedničkog napretka", navodi se u saopćenju Općine Prijedor.

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović ocijenio je sramotnom ovu odluku.

„Sramotno je to. Općina u kojoj je počinjen zločin s elementima genocida, ubijani i držani u logoru imami, porušene sve džamije, ubijana djeca. Bošnjaci su evropski Palestinci, progone ih na pravdi Boga njihove komšije kojima su oni mnogo puta učinili dobro“, izjavio je reisul-ulema Kavazović za Agenciju MINA.

Podsjećamo, "Zauzimanje stavova i donošenje zaključaka povodom izjava glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Kozarcu Amira Mahića" bila je jedina tačka dnevnog reda sjednice u Prijedoru. 

Prema usvojenom zaključku, Skupština "najoštrije osuđuje istupanje i govor glavnog imama Medžlisa islamske zajednice Kozarac Amira Mahića 27.01.2023. godine u džamiji u Kozarcu, koji je ovakvim istupanjem uputio uvredljive poruke i izazvao jezik mržnje prema pravoslavnom narodu, iskrivljujući historijske činjenice".

Advokat hafiza Mahića Emir Kovačević izjavio kako ovaj zaključak sadrži neistine upućene prema hafizu Mahiću.

„Apsolutno ne stoji da je on iskrivljavao historijske činjenice, kako se citira u zaključku. Smatram da ima elementa za podnošenje tužbe zbog klevete, a o tome ćemo kasnije odlučiti u konsultacijama sa branjenikom“, kazao je Kovačević.

Dodao je kako je na ovaj način Skupština sebi dala za pravo da presudi hafizu Mahiću, prije odluke nadležnih sudskih institucija, što dovoljno govori o nepremijerenom pritisku na pravosudne organe, prenosi Agencija Mina.

Podsjetimo da su se u medijima podijelili dijelovi hutbe glavnog imama Mahića koji je govorio o vrijednostima i učenju pravoslavlja, što su mnogi pripadnici ove vjeroispovijesti osudili.

I sam hafiz se oglasio o "hutbi u kojoj je problematizirao zloupotrebu svetosavskog učenja", te je rekao kako shvata da je u nekim zaključcima bio preoštar, ali da nije imao namjeru ikoga uvrijediti.