Prijeti li BiH neviđena kriza zbog Konzuma

Home

Prijeti li BiH neviđena kriza zbog Konzuma


Sutra bi trebao biti održan sastanak u Vladi Federacije sa predstavnicima kćerki firmi Agrokora u BiH.

Situacija u BiH kada su u pitanju problemi sa Agrokorom i stanjem njegovih kćerki firmi u BiH, krajnje je ozbiljna, upozoravaju brojni domaći privrednici koji sarađuju sa ovom grupacijom. Naime, u Hrvatskoj je donesen specijalni zakon o Agrokoru, a u BiH vlada prilično zbunjujuće stanje i niko ne zna kako će se situacija dalje odvijati.

Privrednici se žale kako zvaničnici u BiH ne znaju ni koliko Konzum duguje dobavljačima, te kako bi neki dobavljači mogli biti u veoma teškom stanju zbog potraživanja koja imaju prema Konzumu i da sve skupa može narasti u krizu kakva još nije viđena u BiH.

Sastanak

Da je krajnje vrijeme da se država i regulator aktivno uključe u rješavanje ovog problema, smatraju i privrednici, ali i vlast je to konačno shvatila te je za sutra najavljen sastanak u Vladi FBiH.

- Svi smo zabrinuti zbog situacije u Hrvatskoj, ali za sada nemamo nikakvih pritužbi da se u BiH kasni sa isplatom. Stoga smo i odlučili organizovati sastanak na koji je federalni premijer Fadil Novalić pozvao i predstavnike kćerki firmi Agrokora u BiH, te hrvatskog veleposlanika, a od tog sastanka očekujem pozitivan i korektan dijalog, da nas upoznaju sa relevantnim činjenicama, te sa svojim poslovanjem i stanjem u BiH kada je u pitanju Agrokor, kazao nam je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić, koji nije htio špekulisati o konkretnim dugovanjima dobavljačima, jer taj podatak nema.

Prevazići krizu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je kako svi nivoi vlasti treba da se pozabave ovim pitanjem, te podsjetio kako je o ovom pitanju razgovarano i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Mostaru.

- Pokušat ćemo da ovladamo situacijom koja je još maglovita i konfuzna. To će vjerovatno potrajati jedno izvjesno vrijeme prije nego budemo kompletnu sliku imali pred sobom, a to ne možemo učiniti bez ljudi iz Agrokora u BiH. Osnovna postavka svih nivoa vlasti u BiH je da Konzum i druge firme prevaziđu krizu, da opstanu i da ta kriza ne uruši i ne destabilizuje sistem, da spasimo radna mjesta i domaće proizvođače, kazao je Šarović. 

(Izvor: Oslobodjenje.ba)

Tagovi
Objavio: Pon, 10/04/2017 - 09:36

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top