Primirje u Siriji koje su dogovorili Trump i Putin stupilo na snagu

Home

Primirje u Siriji koje su dogovorili Trump i Putin stupilo na snagu


Primirje koje su dogovorili predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Rusije Donald Trump i Vladimir Putin za područje jugozapadne Sirije je stupilo na snagu, javlja Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Rusija uz Jordan su postigle dogovor o prekidu borbi u namjeri da otvore put kao širem miru u ovoj državi.

Primirje su dva predsjednika objavila nakon susreta na marginama samita G20 u Hamburgu. Nekoliko puta do sada dogovarana su primirja, ali niti jedno nije bilo efikasno, te je upitno da li će sirijske vladine snage i pobunjenici na jugozapadu poštovati posljednji dogovor.

Uz pomoć ruske avijacije i iranskih milicija, režimske snage Bashara al-Assada su posljednjih mjeseci potisnule pobunjenike koje sačinjavaju, uglavnom, sunitske grupe koje podržavaju Turska, SAD i zemlje zaljeva.

Visoki zvaničnik State departmenta uključen u razgovore je rekao agenciji Reuters da će biti potrebno precizirati ko će biti nadležan za monitoring primirja.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je ranije izjavio da će primirje omogućiti dostavu humanitarne pomoći do kontakte između pobunjenika i vlasti kroz monitorng centar koji se uspostavlja u Jordanu.

 

(Izvor: fena)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 09/07/2017 - 14:47

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top