Primjer podrške u obrazovanju u Ključu koji mnogima može pomoći

.

Na početku školovanja, u periodu kada je trebao početi učiti prve brojke i slova i upoznavati nove prijatelje, jedan od učenika OŠ „Ključ“ doživio je tešku nesreću, koja je ostavila trag kroz njegovo odrastanje i školovanje.
 
Nakon što mu je poljoprivredna mašina, kao sedmogodišnjem dječaku, teško ozlijedila obje noge, uslijedila je borba za njegov život, 21 operacija, dugotrajna hospitalizacija, terapije...a onda, nakon dužeg vremena, povratak u školu.

Gradivo propušteno tokom liječenja trebalo je nadoknaditi, ali još veći problem od učenja predstavljalo je dječakovo ponašanje, koje je iz godine u godinu bilo sve neprilagođenije, a komunikacija s njim sve teža.
 
Prema riječima pedagogice Jasne Zečević, ovaj traumatični događaj, ali i brojne anestezije pod kojima je dječak bio tokom dugotrajnih operacija, ostavile su trag i u njegovom ponašanju.  
„Ne može se reći da je kroz sve ove vrijeme učenik bio asocijalan, već se njegovo neprihvatljivo ponašanje ogledalo u konstantnom otporu prema pravilima, odnosno burnim i nekontrolisanim reakcijama, u svakom trenutku kada mu nešto nije odgovaralo“, navela nam je pedagogica Zečević.
Često je izostajao s nastave, a kada je bio prisutan ovakvo ponašanje, ističe Zečević, dovodilo je do izuzetno neugodne atmosfere i otežavalo rad s drugom djecom.  
Brojna nastojanja da se ponašanje popravi, kroz sve godine školovanja, nisu urodila plodom, sve do pojave Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece u riziku u osnovnim školama Unsko-sanskog kantona, ističe pedagogica.
 
Znanje stečeno na obukama, stručna služba škole odlučila je, po prvi put u praksi, primjeniti.       

Iako je slučaj već bio poznat i evidentiran, sačinjena je nova evidenciju i to u skladu s Pravilnikom o neprihvatljivijim oblicima ponašanja i zaštite učenika, a nakon toga su i roditelji upoznati s Programom i načinom pružanja podrške.
U izradi Individualnog plana podrške sudjelovali su, pored pedagogice, i nastavnica tehničke kulture, razrednik, roditelji i učenik.
 
 
Roditelji su, navodi pedagogica Zečević, odmah izrazili spremnost za saradnju svjesni da će, u cilju              uspješne provedbe Programa, morati izmijeniti svoj pristup i odnos sa sinom u kućnom okruženju.
Kroz sve godine nakon nesretnog događaja, pravila ponašanja u porodici za dječaka nisu bila određena, udovaljali su svim njegovim željama, dopuštala da radi i se ponaša kako je htio, a takav popuštajući pristup dječak je očekivao i u školi, od svojih nastavnika i prijatelja, navela nam je pedagogoca Zečević.
Uredovanje ponašanja kod kuće, od poštivanja vremena obroka, učenja, dolaska na nastavu, vremena koje može provesti igrajući se na kompjuteru, te spavanja, a na što su se roditelji kroz Individualni plan podrške obavezali, brzo je počelo davati rezultate. Novim pravilima kod kuće dječak se nije opirao, a već nakon dva mjeseca, u drugom polugodištu osmog razreda, rezultati su bili vidljivi i tokom odvijanja nastave.
 
Danas, kao učenik devetog razreda, glavni akter ove pozitivne priče ne izostaje često s nastave, želja za sticanjem znanja je izraženija, a njegove burne reakcije su sve rjeđe.
Iako još u potpunosti nije prilagodio svoje ponašanje, ovo je izuzetan uspjeh, ističe pedagogica Zečević, s obzirom na traumu koju je preživio i posljednice koje je ona ostavila, kao i na činjenicu da kroz njegovo školovanje nisu uspjeli učiniti pozitivan pomak, sve do praktične primjene Programa sekundarne prevencije.
Bitno je istači da je dječak izuzetno zadovoljan nakon provođenja plana, jer kako kaže, sve ono što su radili puno mu je pomoglo.
„ Zadovoljan sam jer sam naučio dobro čitati i pisati, sad mi je lakše, volim ići u školu, imam puno prijatelja i ljepše društvo“, naveo je nakon provedbe plana ovaj četrnaestogodišnjak, dodajući da već ima planove u koju će školu ići nakon završetka devetog razreda.    
„ Upisat ću se u školu za stolara jer mi rođak ima firmu za stolariju i kad završim želim kod njega raditi“
U OŠ „Ključ“ vjeruju da će ovaj Program, čija je primjena obavezna u školama USK-a od 2021./22. školske godine, zasigurno pomoći u pružanju podrške učenicima kod kojih je primjećeno ponašanje s Liste faktora rizika, te već ovih dana rade na izradi još nekoliko individualnih planova podrške.    
 
Program sekundarne prevencije u školama Unsko-sanskog kantona realizuje humanitarna organizacija„Genesis Project“, kao partner UNICEF -a Bosne i Hercegovine, a projekat je finansiran od Švedske vlade.