Bihać: Primljeno 370 mališana, na listi čekanja 20 djece

Bihaćka Javna ustanova „Dječiji vrtić“ ima dva objekta, „Ozimice“ i „Park“, a pohađa ih 370 djece. Prema riječima direktorice ove ustanove Zehide Goretić, prvi konkurs za prijem u vrtić je završen, kapaciteti su popunjeni, a na listi čekanja ostalo je 20 djece.

Kolektivni godišnji

- Očekujemo da će na listi biti i više jer ćemo upis vršiti do septembra. U ovoj godini desetak djece je ispisano zbog odlaska u inozemstvo jednog ili oba roditelja, a najavljeno je već isto za šestero djece. Ta slobodna mjesta bit će popunjavana s liste čekanja – kazala nam je Goretić.

S obzirom na to da su kapaciteti popunjeni, ustanovi nedostaje i prostora i uposlenika, no trenutno nisu planirana nova zapošljavanja, prenosi Avaz.ba.

- Nakon odlaska sadašnjih uposlenika u penziju, trebat će nam svakako novi odgajatelji. No, zbog izuzetno teške situacije u kojoj se nalazi Kanton, a čemu je dodatno kumovala migrantska kriza, ne znam kad možemo očekivati konkurse i nova zapošljavanja – navodi Goretić.

Dodaje da će vrtić biti zatvoren zbog kolektivnog godišnjeg odmora od 22. jula do 9. avgusta. Tokom ljeta planirano je renoviranje dvorišta oba vrtića.

Nove sprave

- Dvorišta će biti uređena, a igrališta opremljena potpuno novim spravama. Za to smo izdvojili oko 100.000 KM naših sredstava – kaže ona.

Cijene boravka

130 KM košta mjesečno boravak u vrtiću

140 maraka košta boravak u jaslicama

100 KM mjesečno košta poludnevni boravak

Specijalizirani programi

Vrtić nudi i specijalizirane programe, odnosno mališani mogu učiti engleski ili njemački jezik, a kursevi se održavaju dva puta sedmično. Predavači su vanjski saradnici, a jedan kurs mjesečno košta 15 KM.