Saudijska Arabija: Princ gubi tron zbog ubistva novinara, mijenja ga mnogo ambiciozniji brat

Trebao bi postepeno zauzeti prijestolje

Saudijska kraljevska porodica razmatra mogućnost da princa Muhameda bin Selmana (Mohameda bin Salmana), prvog u redu za tron, na tom mjestu zamijeni njegovim mlađim bratom.  

To se može dogoditi zbog slučaja saudijskog novinara Džamala Kašogija ( Jamal Khashogi), za čije ubistvo mnogi vjeruju da je kriv upravo aktuelni prijestolonasljednik, navodi francuski "Figaro".  

Pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, pariski dnevnik piše da Vijeće mudraca, historijski odgovorno za odobravanje odluke o nasljeđivanju trona, trenutno, u najvećoj diskreciji, vijeća o tome.  

To je, navodno, francuskom listu rekao diplomatski izvor u Parizu, a potvrdio neimenovani Saudijac kontaktiran u Rijadu.  

Vijeće mudraca, sačinjeno od predstavnika svakog od najmanje sedam klanova kraljevske porodice, razmatrao je situaciju još dok sudbina Kašogija, poslije nestanka 2. oktobra u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, nije ni bila rasvijetljena, navodi se u tekstu.  

Prema tim navodima, koje su prenijeli i drugi francuski mediji, kraljevska porodica u Saudijskoj Arabiji razmišlja da Muhameda bin Selmana (33) zamijeni na mjestu prijestolonasljednika njegovim mnogo ambicioznijim i predvidljivijim bratom, princem Halidom bin Selmanom (Khalidom bin Salmanom, 28).  

Saudijski izvor na koji se "Figaro" poziva tvrdi da bi Halid postepeno zamijenio svog brata, a ne odmah.  

On je prilično popularan u zemlji i inozemstvu i generalno važi za nekog ko može poboljšati imidž Kraljevine na Zapadu.