Vlada USK o migrantskoj krizi: Prinuđeni smo poduzeti mjere da zaštitimo građane

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) razmatrala je danas na vanrednoj sjednici aktuelnu situaciju uzrokovanu migrantskom krizom.

"Kako je u posljednje vrijeme na području USK došlo do priliva većeg broja migranata, nego što su kapaciteti Kantona, kulminirali su problemi zbog prekobrojnosti migranata koji nemaju adekvatan smještaj. Vlada Kantona prinuđena je poduzeti mjere kako bi zaštitili živote, imovinu i druga prava i slobode građana USK, a ujedno zatečenim migrantima osigurali sve neophodne uslove za njihov boravak, na human način", kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Radi stabilizacije stanja Vlada USK-a donijela je određene zaključke, a u prvom izražava svoju opredjeljenost da se obezbijedi puna zaštita života i imovine građana kantona te puna sloboda kretanja stanovništva na području USK, stavljanjem u zakonske okvire boravak i kretanje migranata koji se nalaze na području USK, uz obavezu da se zaštite i prava migranata kao i da se obezbjede svi neophodni uslovi za njihov boravak na području Kantona na human način dostojan čovjeka.

Istovremeno, Vlada USK-a zahtijeva od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, da putem policijskih agencija svih nivoa vlasti, preduzme sve neophodne korake i radnje kako bi se spriječio transport ilegalnih migranata prema području USK i time smanjio pritisak na taj kanton stvoren prilivom većeg broja migranata nego što ima kapaciteta.

Vlada USK, također, zahtijeva od Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da hitno obezbjedi smještaj za migrante koji se nalaze na području graničnog prijelaza Maljevac da bi se stvorili uslovi za deblokadu ovog graničnog prelaza.

Vlada USK-a osudila je napad na policajce u Kantonu Sarajevu u kojem su poginula dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Mustafa Ružnić, premijer i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova je, uime Vlade USK uputio izraze saučešća Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i porodicama poginulih policajaca.

"Svjedoci smo nadljudskih napora policajaca i u USK i u Kantonu Sarajevo i svim dijelovima Bosne i Hercegovine da zaštite imovinu i živote građana i očuvaju sigurnosnu situaciju. Napad na policajca napad je na svakog od nas. Pridružujemo se izrazima saučešća porodicama i kolegama poginulih policajaca, kazao je, uime Vlade USK, premijer Mustafa Ružnić", saopćeno je iz Vlade USK-a.