Prioriteti Vlade FBiH: Dok pacijenti čekaju na terapije, novac ide na plate budžetlija

,

U Federaciji Bosne i Hercegovine, na listama čekanja za terapiju koja produžava život, trenutno je 1.771 pacijent. Mnogi od njih, poput onkoloških, oboljelih od reumatoidnog artritisa, kardiovaskularnih i hematoloških bolesti, mjesecima se suočavaju s izazovima i vode borbu s vlastima da osiguraju sredstva kako bi im životi bili spašeni.

Direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOIR) FBiH, Vlatka Martinović, izjavila je krajem jula da bi bilo potrebno 70 miliona KM za zatvaranje lista čekanja do kraja 2023. godine. Međutim, Vlada FBiH umjesto toga izdvojila je 10 miliona KM za tu namjenu, a sredstva još nisu operativna.

Pacijenti su ostali razočarani novim potezom Vlade FBiH koja je, umjesto da riješi probleme najtežih pacijenata, odlučila novac usmjeriti drugdje. Razočaranje dolazi i od Udruženja oboljelih, koja su neuspješno tražila hitan sastanak s nadležnim federalnim vlastima kako bi razgovarali o rebalansu budžeta za 2024. godinu.

Vlada FBiH je za tu namjenu izdvojila šest puta manje sredstava, te je odgovornost prebacila na kantonalne zavode zdravstvenog osiguranja, ostavljajući predstavnike udruženja pacijenata da sami traže novac od kantona. Ogorčeni pacijenti ističu kako su sredstva već odobrena po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali nisu usmjerena tamo gdje su najpotrebnija.

Dok pacijenti čekaju vitalnu terapiju, Vlada FBiH donosi odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći za one koji primaju plaću iz budžeta. Ovakve odluke izazivaju bijes i ogorčenje oboljelih, koji se pitaju zašto novac nije usmjeren na spašavanje života, nego na jednokratnu novčanu pomoć onima koji već primaju redovna primanja iz budžeta.

Pacijenti su odlučni u namjeri da nastave borbu za svoja prava te najavljuju daljnje akcije, uključujući mogućnost izlaska na ulice i štrajk glađu kako bi skrenuli pažnju na svoje teškoće i nepravdu koja im se nanosi. Razočaranje u vlasti raste, a pacijenti izražavaju osjećaj da ih sistem napušta dok im životi vise o koncu.