Ramita Navai: Pripadnici UN-a silovali su jedanaestogodišnju djecu u BiH

Američka televizijska mreža PBS sinoć je emitovala dokumentarac pod nazivom „Skandal seksualnog zlostavljanja u UN-u“ (UN Sex Abuse Scandal).

Zastrašujuće detalje silovanja djece u nekadašnjim ratnim zonama predstavila je nagrađivana novinarka Ramita Navai. Ona je za američke medije prezentirala dokumentarac te govorila o slučajevima silovanja koji su godinama zataškavani.

Osim u afričkim zemljama, silovanja su potvrđena i u BiH. Neka od djece koja su pretrpjela seksualnu torturu od pripadnika UN-a, imala su svega 11 godina.

U dokumentarcu se navodi da su pripadnici UN-a bili u BIH, Kongu i drugim afričkim zemljama sa zadatakom da zaštite one najranjivije. No, oni su od 1990. godine pa nadalje zlostavljali maloljetnike.

Navai je razgovarala sa žrtvama silovanja širom svijeta, pa i u BiH. Također, pokušala je odgovoriti na pitanja zašto UN štiti svoje pripadnike, umjesto da ih procesuira, te koji su to koraci koje je potrebno poduzeti kako bi se u svijetu zaštitile najranjivije kategorije stanovništva kao što su djeca.

ramita-navai

Ramita Navai

„Najšokantnije od svega jeste što se ovaj skandal proteže godinama unazad, od devedesetih godina u BiH, pa sve do danas širom svijeta. Dakle, to se još uvijek dešava. Provedene su određene studije i istrage, ali to nije zaustavilo silovanja“, rekla je Navai u razgovoru za lokalnu radio stanicu u San Franciscu.

Ona je dodala da postoje dvije grupe pripadnika UN-a koji su vršili silovanja: uniformisani pripadnici, odnosno vojnici te civili koji su radili za UN.

„Jedan od najvećih problema u ovom slučaju jeste što jedino zemlja članica UN-a iz koje dolazi vojnik koji je počinio silovanje može procesuirati tog vojnika. Situacija je još gora sa civilnim pripadnicima UN-a koji su počinili silovanja. U tim slučajevima sve što UN može učiniti jeste dati im otkaz. Matična država tog civila treba mu suditi. Zastrašujuće je da je u svijetu samo jedan civilni pripadnik UN-a pritvoren zbog silovanja. Dakle, nema dovoljno odgovornosti“, pojasnila je Navai.

Djeca koja su bila žrtve silovanja osjećala su veliku dozu srama, kazala je Navai te dodala da je u pojedinim lokalnim zajednicama stanovništvo znalo kakve su torture djeca prošla. Zato je, kako je istakla, za nju bilo iznenađujuće koliko je lako došla do djece koja su bila silovanja od službenika i vojnika UN-a.

Ovo nije prvo istraživanje o silovanjima djece koja su počinili pripadnici UN-a kao i drugih stranih sigurnosnih instanci u BiH. Podsjećamo, Independent je početkom ove godine objavio da je službenica u Međunarodnim policijskim snagama u BIH Kathryn Bolkovac, koja je tužila svoje poslodavce zbog nezakonitog otkaza, tokom 1999. godine prijavila da su službenici “plaćali za seks, silovali maloljetnice i učestvovali u trgovini seksom”.