NJEGUJMO SVOJE: Kupalište i izletište "Mlin" Tržac

cazin
Oni najstariji ga se rado sjećaju i spominju ga koliko se koristio, i kako su se radovali puri i kukuruznom kruhu.

Jedno u najpoznatijih kupališta na rijeci Korani nalazi se u Tržcu, pored vodenice, koje mještani nazivaju "Mlin". Ovo kupalište na rijeci Korani koristi od davnina, pričaju stariji mještani Tržca. Pored kupališta u ljetnim danima, ovaj predivan ambijent se koristi kao šetalište, odmaralište, za jednodnevne izlete uz roštilj. Preporučujemo svima da posjete ovaj dio naše općine te se uvjere u prirodnu ljepotu poznatog kupalište i izletišta "Mlin". Kako nam pričaju mještani, tokom ljetnih dana na ovom izletištu se okupi i po nekoliko stotina posjetioca.

Zadnjih dana radilo se na uređenju ovog izletišta i kupališta, te pripremama za predstojeću ljetnu sezonu kupanja na rijeci Korani, čistilo se okolno raslinje i korov kako bi kupalište bilo što pristupačnije za predstojeću sezonu. Ovo je zaista hvale vrijedan primjer te preporuka svima da se više posvete čišćenju okoliša i okoline u kojoj živimo.

Sa svojih tridesetak kvadrata Tržački mlin je zauzeo dvije rijeke i dvije države“, našalio se lokalni mještanin Sead Džinić.

Stari mlin u selu Tržac je u projektu rekonstrukcije u potpunosti zadržao svoj autentični izgled. Masivna kamena osnova je postavljena iznad riječnog korita na koju se naslanjaju zidovi izrađeni od drveta. Krov je u skladu sa vremenom iz kojeg potiče, tamne drvene obloge svjedoče o arhitektonskom trendu koji je već odsutan više vijekova, dajući cijelom objektu nepokolebljivi status kulturno-historijskog spomenika.