Priština prijeti hapšenjima u slučaju formiranja zajednice srpskih općina

Nakon odluke članova Srpske liste da napuste Vladu Kosova i sami formiraju zajednicu srpskih općina iz Prištine stiže upozorenje da će uslijediti nova uhićenja, prenosi B92. 

Kosovski ministar infrastruktre Pal Lekaj zaprijetio je da će uhititi članove Srpske liste ako budu formirali zajednicu srpskih općina bez dozvole vlasti na Kosovu.

"Mogu biti privedeni u trenutku kad budu protiv zakona i Ustava Kosova", rekao je Lekaj kosovskim medijima.

Odgovorio mu je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić rekavši kako će "Srbija nastaviti borbu za očuvanje Kosova i Metohije i po svaku cenu nastojati da sačuva mir i stabilnost u momentu kada svi pokušavaju da je isprovociraju i izazovu haos".

Prema njegovim riječima, "bez obzira na pretnje koje stižu iz Prištine, Srbi na Kosovu i Metohiji neće odustati od formiranja zajednice srpskih opština, jer je to njihovo, ali i međunarodno pravo".

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić najavio je nakon sastanka u kabinetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a nakon uhićenja Đurića, da će Lista izaći iz Vlade Kosova, kao i da će deset jedinica lokalne samouprave s Kosova u kojima su Srbi većina formirati zajednicu srpskih općina.

To bi se trebalo dogoditi 20. travnja, na petu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

Sastanak srpskih predstavnika

Predstavnici općina sa srpskom većinom danas bi se trebali sastati u Mitrovici kako bi odlučili o daljnjim postupcima.

Zastupnik Srpske liste u kosovskom parlamentu Igor Simić, govoreći za Pink o prijetnjama uhićenjem koje dolaze iz Prištine, rekao je da će "međunarodni predstavnici morati da reaguju jer je nedopustivo da se preti legalnim i legitimnim predstavnicima Srba".

"Zajednicu srpskih opština formiramo u skladu sa Briselskim sporazumom, koji, prema kosovskim institucijama, predstavlja međunarodni pravni akt koji je usvojila Skupština Kosova, i to kvalifikovanom većinom, a na osnovu Ustava Kosova, što znači da taj akt ima veću pravnu snagu čak i od Ustava Kosova. Na osnovu čega će hapsiti bilo koga? Zato što postupa u skladu sa zakonima?", upitao je Simić.

Po njegovim riječima, formiranje zajednice srpskih općina je "apsolutno iznuđen potez srpskih predstavnika koji je u saglasnosti sa željama srpskog naroda na Kosovu i Metohiji".

Haradinaj tvrdi da ima podršku

Izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova, koja time gubi parlamentarnu većinu, nije pretjerano uznemirio kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, koji tvrdi da ima dovoljnu potporu svom kabinetu.

Potvrdio je da ne namjerava podnijeti ostavku, a za opstanak Vlade kaže da je dobio potporu vladajuće koalicije, ali i oporbe.

Prema njegovim riječima, osim Srpske liste, postoje i druge parlamentarne skupine, a njegova će vlada biti manjinska.

"Ne postoji potreba za izborima niti je Vlada pala", rekao je kosovski premijer.

Posljednji izvanredni parlamentarni izbori na Kosovu održani su prošle godine, a Vlada je uz teške pregovore formirana zahvaljujući potpori Srpske liste, podsjeća Tanjug.

Beogradska agencija navodi kako se oporbene stranke – Demokratski savez Kosova, Samoopredjeljenje i skupina neovisnih zastupnika – još nisu izjasnile hoće li poduprijeti Haradinaja.