Pritvoren 63-godišnjak koji je prijetio smrću predsjedniku i članovima vlade RH

.
Dodaju da se kriminalističko istraživanje nastavlja zbog sumnje da je počinio još nekoliko istovrsnih krivičnih djela

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja i međunarodne policijske saradnje, 63-godišnjak osumnjičen za prijetnje smrću predsjedniku i članovima vlade Republike Hrvatske predan je pritvorskom nadzorniku, saopćila je Uprava policije.

Policija je u četvrtak saopćila da su osumnjičenog državljanina Hrvatske i SAD-a predali pritvorskom nadzorniku, a Općinskom državnom tužilaštvu podnijeli krivičnu prijavu.

Dodaju da se kriminalističko istraživanje nastavlja zbog sumnje da je počinio još nekoliko istovrsnih krivičnih djela.

Prijetio telefonom

Kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je osumnjičeni 12. maja telefonom nazvao operativno dežurstvo jedne zagrebačke policijske stanice te uputio prijetnju ubistvom predsjednika i članova vlade „u vezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika”.

 

- To je za posljedicu imalo pojačanu uznemirenost javnosti kroz medijsko izvještavanje o postojanju opasnosti po život i ličnu sigurnost članova Vlade Republike Hrvatske te angažman većeg broja policijskih službenika - navode u saopćenju.

Istog dana, 20-ak minuta kasnije, 63-godišnjak je nazvao i šibensko-kninsku policiju uputivši „prijetnju ubistvom predsjednika Vlade RH i drugih sadašnjih i bivših državnih dužnosnika, u vezi s njihovim radom i položajem državnih dužnosnika. Uz prijetnje, vrijeđao je i policijske službenike”, kažu u policiji.

Korstio se tehnikom

Ističu da se radi o kompleksnom kriminalističkom istraživanju jer se osumnjičeni 63-godišnjak nalazio izvan Hrvatske te se koristio sofisticiranom tehnikom kako bi prikrio svoj identitet i stvarnu lokaciju s koje je upućivao pozive.

Hrvatski ministar unutrašnjij poslova Davor Božinović kazao je u četvrtak da je do jučerašnjeg hapšenja osumnjičenog u Zadru dovela i saradnja s američkim sigurnosnim službama, prenosi Hina.