Privremeni Upravni odbor KCUS-a: Ne možemo utjecati na mišljenje ministra, razmotrit ćemo njegove razloge

B

Privremeni Upravni odbor KCUS-a je jučer zaprimio dopis Federalnog ministarstva zdravstva u kojem nas informiraju da ne mogu dati saglasnost na imenovanje prof. dr. Ismeta Gvarankapetanovića za Generalnog direktora KCUS-a, navodi se u saopćenju Privremenog Upravnog odbora KCUS-a.

- Članom 66. stav 3. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da direktora zdravstvene ustanove imenuje Upravni odbor uz prethodnu saglasnost federalnog ministra zdravstva.

Privremeni Upravni odbor djeluje u okviru svojih nadležnosti i ne može uticati na mišljenje Federalnog ministarstva zdravstva. Privremeni Upravni odbor će na prvoj redovnoj sjednici detaljno razmotriti razloge za uskraćivanje saglasnosti i ispitati argumente koje je ministarstvo dostavilo.

Želimo jasno istaći da redovan rad i funkcioniranje KCUS-a ni u jednom trenutku nisu došli u pitanje. Privremeni Upravni odbor i v.d. Generalnog direktora imaju sve ovlasti, tako da izbor stalnih organa uprave ne utiče na brzinu i kvalitet liječenja pacijenata.

 

Koristimo ovu priliku i da jasno kažemo da Privremeni Upravni odbor nije davao nikakve zvanične izjave vezano za proceduru davanja saglasnosti - ističu u saopćenju.