Prizemljeni hrvatski helikopteri koji su bili na remontu u Rusiji. MORH objavio zašto

helikopter
ZAPOVJEDNIK ratnog zrakoplovstva Michael Križanec jučer je izdao zapovijed da se deset vojnih transportnih helikoptera Mi-171Sh prizemlji.

Razlog za tu odluku su učestali kvarovi, odnosno uočene pogreške napravljene tijekom remonta, a jedna od njih su, kako neslužbeno doznajemo, krivo spojena crijeva za ulje koja služe za hlađenje motora. Zbog te pogreške piloti su cijelo vrijeme dobivali pogrešne parametre temperature ulja, što je u konačnici moglo rezultirati i zapaljenjem motora i što bi posadu i putnike u helikopteru moglo dovesti u životnu opasnost.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), general Mihael Križanec, dao je izjavu za medije.

"Jučer smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim proizvođačem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli mjere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku. Ostatak flote omogućava nam provedbu svih misija i potpore", rekao je Križanec.

Nadalje, iz triju helikoptera curilo je ulje, a kvarove je na Lučkom popravljalo desetak ljudi iz ZTC-a, dok su to trebali napraviti Rusi jer su helikopteri bili pod garancijom.

"Nismo imali nikakvih indikacija da bi bilo kvarova. Želim naglasiti da ni u jednom trenutku nije bila dovedena u opasnost sigurnost posade. Primijećena je greška, reagirali smo na vrijeme, odmah smo izvijestili nadležne i to je otprilike to", kazali su na pressici.

"Rusija će sve platiti"

Na četiri helikoptera je otklonjena greška i oni su u upotrebi. Peti će biti sutra popravljen. Još pet helikoptera se nalazi na redovitom remontu, objasnio je Križanec te dodao da će sve troškove popravka snositi Rusija. "U ovom slučaju ruski izvođači priznaju grešku i sve radove i sav materijal će se naplatiti njima", dodao je.

"Ulje koje je prolazilo kroz motor je išlo kroz hladnjak. Sustav filtriranja ulja je funkcionirao. Nemamo indikaciju nikakve štete, to je banalna greška. No, naši standardi u smislu sigurnosti su takvi da to nećemo dopustiti. Ruski inženjer je to zamijetio, upozorio nas, mi smo alarmirali naše stručnjake koji su pregledali helikoptere i vidjeli da svi imaju tu grešku. Nismo ništa htjeli riskirati. Sam postupak? Odšarafi, zamijeni 17 litara ulja i stavi novih 17 litara ulja", kazao je.

Upitan koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao kako rezultati uporabe i eksploatacije pokazuju da je uz pomoć helikoptera prevezeno više od 300 pacijenata.

"Bilo je manje od 200 reklamacija, dvije trećine su uklonjene. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu... Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija. Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku", rekao je te dodao da žele sve reklamacije riješiti u garantnom roku kako troškove ne bismo snosili mi.

O svemu obaviještena i Kolinda

O prizemljenju helikoptera obaviještena je i još uvijek aktualna predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

"Predsjednica je obaviještena i zatražila je žurno podrobno izvješće načelnika GSOSRH o svim okolnostima", poručuju iz Ureda predsjednice za Novu TV.

Uvjeravali da je riječ o redovitom održavanju

Podsjetimo, nakon što su vraćeni sa servisa u Rusiji, na helikopterima su prijavljene brojne nepravilnosti.

Jedan od helikoptera se s generalnog servisa iz Rusije vratio prije manje od pola godine, ali ne leti.

"Mislim da je bio 20-ak dana, radilo se na otklanjanju neispravnosti hidroservo pokretača'', rekao je predsjednik Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Ivica Grebenar.

Šef ratnog zrakoplovstva Michael Križanec tada nas je uvjeravao da je riječ o redovnom održavanju nakon 50 sati leta.

"Ovaj primjer s curenjem sustava komandi uočen je pravilno na vrijeme, pokrenut je postupak reklamacije, kvar je otklonjen", rekao je za Novu TV zapovjednik HRZ-a, brigadni general Michael Križanec 3. veljače i poručio da nije moguće da se kvar ne uoči.

Nije to jedini od ukupno 10 helikoptera koji nije u funkciji. "Druga dva su isto tako u redu za povremeni pregled i čekamo ruske stručnjake da dođu. Trebali su doći ovaj tjedan, ali iz određenih razloga, koji su vam poznati, to smo odgodili, i možemo čekati jer flota nam je takva da nam omogućuje provedbu svih zadaća", objasnio je Križanec.