SDP BiH: Priznati status roditeljima njegovateljima

Na press konferenciji zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić predstavio je izmjene i dopune zakona kojim se uvodi status roditelja njegovatelja. Inicijativu za donošenje ovog zakona je podnijelo udruženje "Dajte nam šansu".

"Roditelji koji provode vrijeme njegujući svoju djecu sa invaliditetom, kojima je takav oblik njege potreban, lišeni su prava na rad. Zbog toga smatram da je država dužna priznati status roditelja njegovatelja i osigurati za te osobe određenu naknadu te plaćati penziono i zdravstveno osiguranje" ističe zastupnik Čengić.

Čengić je u parlamentarnu proceduru uputio Nacrt zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom kojim bi bila regulisana ova oblast po uzoru na susjednu Hrvatsku. Roditelji staratelji u Hrvatskoj imaju mjesečnu naknadu od 2500kn te plaćeno zdravstveno i penziono osiguranje.

Predstavnica Udruženja "Dajte nam šansu" Ines Kavalec predstavila je razloge za podnošenje ovakve inicijative i koliko bi priznavanje statusa roditelja njegovatelja pomoglo roditeljima koji su svoj život posvetili njegovanju djece sa invaliditetom kojima je ta njega potrebna.

Na press konferenciji se obratio i ministar rada, socijalne politike i raseljenih i izbjeglih lica KS, Malik Garibija koji je pohvalio inicijativu i nacrt zakona.

"Smatram da je ovo odličan put da pomognemo porodicama osoba sa invaliditetom. Osnovni zadatak kantonalnih ministarstava bi trebao zajedno sa nadležnim federalnim ministarstvom u toku javne rasprave napraviti procjene koliko u FBiH ima osoba sa invaliditetom čijim bi roditeljima trebalo priznati status roditelja njegovatelja. Naredni korak bi trebao biti obezbjeđivanje finansija za provođenje ovog zakona" ističe Garibija.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen u Parlament FBiH, njime je planirano da bude u primjeni od januara 2020. godine.