Problem pasa lutalica u Velikoj Kladuši

Psi lutalice
Za izgradnju i potrebe azila za pse, u periodu 2017.-2019. godine, Općina Velika Kladuša je izdvojila 350 000 KM sredstava iz budžeta, dok je u 2020. godini za tu namjenu izdvojila 100 000 KM.

 

Ovim ulaganjima dobio se azil na neadekvatnom mjestu i lošim uslovima sa naseljima punim i nesmanjenim brojem pasa lutalica iako ovaj azil postoji već 4 godine, što znači da se rješavanju ovog problema mora pristupiti sistemski kroz rješavanje uzroka a ne kroz saniranje posljedica.

Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja predviđeno je preventivno djelovanje u smislu zaustavljanja razmnožavanja, u ovom konkretnom slučaju pasa. Sterilizacija-kastracija je osnovni vid prevencije povećanja broja pasa, što uključuje više sudionika u ovom procesu, od vlasnika pasa do općinskih službi.

Uređenje ovog pitanja mora početi donošenjem Odluke na općinskom nivou kao i njeno provođenje u punom kapacitetu, te bi se tako sistemski započelo rješavanje ovog problema.

Vlasnici pasa su dužni voditi brigu o svom psu, od registracije u ovlaštenoj veterinarskoj stanici, do kontrole kretanja psa u vrijeme parenja.

Općinske službe moraju voditi brigu o prihvatilištu, provođenju gore navedenih mjera i brigu o psima koji nemaju vlasnike na način da provjeravaju da li su registrovani, sterilizirani ili kastrirani, te su dužni da dalje postupaju po zakonom predviđenoj proceduri.

Sredstva za kastraciju, sterilizaciju i zbrinjavanje napuštenih životinja dužan je obezbjediti lokalni nivo vlasti.

Tek ovakvim pristupom može se očekivati rješavanje navedene problematike, tj. smanjenje broja pasa lutalica na ulicama, kao i manji broj pasa u azili.