Problemi za pčelare u BiH: “Prošla godina je bila katastrofalna, ali je ova gora”

.
Pčelarima zlo nije nanijela pandemija koronavirusa već klimatske promjene.

 

Na Trgu slobode u Tuzli u petak prijepodne otvoren je 15. sajam meda „Medena“, koji tradicionalno organizuje Savez pčelara Tuzlanskog kantona. U najmnogoljudnijem kantonu Federacije BiH registrovano je 1.500 pčelara, koji imaju oko 30.000 košnica.

Pčelari iz Tuzlanskog kantona su od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK imali poticaje od 6 KM po košnici, a nakon pregovora sa aktulenim ministrom Mustafom Šakićem poticaj po košnici je povećan na 15 KM.

 

„Pčelari u TK, ali i drugim kantonima, imaju problem sa federalnim nivoom, jer su poticaji mali i postoji jedan neshvatljiv odnos. Oni daju poticaje za pčelare koji imaju 20 košnica i više, a u Tuzlanskom kantonu poticaje dobijaju pčelari koji imaju 15 i više košnica“, objašnjava Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju u Kantonalnoj privrednoj komori TK.

 

Od 1992. godine postoji pčelarstvo „Pirić“. Proizvodnja i plasman meda i drugih proizvoda su jedini izvor primanja ove porodice iz Tuzle.

Izvor: