Procurile snimke ubistva Georgea Floyda, vide se novi detalji hapšenja (VIDEO)

Floyd
Floyd je umro 25. maja dok je bio pod policijskim nadzorom, a incident je pokrenuo proteste koji su se proširili diljem SAD-a

 

Na do sada neobjavljenim video snimkama s kamera koje su se nalazile na uniformama policajaca, vide se novi detalji kobnog hapšenja Georgea Floyda.

Na djelomičnim videozapisima koje je Daily Mail dobio s tjelesnih kamera dvojice, sada bivših, policajaca koji su sudjelovali u hapšenju Floyda, može se primijetiti kako se uspaničeni Floyd bori sa službenicima dok su se nalazili u stražnjem dijelu automobila. Dio snimljenog incidenta dogodio se samo nekoliko minuta prije smrti Georgea Floyda.

Nekoliko trenutaka nakon borbe, čuje se kako policajac Thomas Lane pita policajca Dereka Chauvina treba li Floyda prebaciti na bok, piše CNN.

Floyd je umro 25. maja dok je bio pod policijskim nadzorom, a incident je pokrenuo proteste koji su se proširili diljem SAD-a.

Novine Daily Mail, sa sjedištem u Londonu, nisu objavile kojim su putem dobile ove snimke policijskih kamera. Advokat Thomasa Lanea podnio je ove videozapise kao dokaz za odbacivanje optužbi protiv bivšeg policijskog službenika, ali oni nisu bili dostupni (osim prijepisa onoga što je rečeno).

Sudac Peter Cahill odredio je 15. jula da su te snimke dostupne u ograničenoj formi te ih odbio predočiti novinskim organizacijama.

Bivši policajac Chauvin optužen je za ubistvo drugog stepena. Tri druga službenika koja su sudjelovala u hapšenjuFloyda – Kueng, Lane i Tou Thao – također su uhapšeni i optuženi za pomaganje pri ubistvu drugog stepena.

Ben Crump, advokat Floydove porodice, jučer je saopćio kako se u snimkama koje su procurile u javnost vidi da Floyd nije predstavljao nikakvu prijetnju.

Video možete pogledati i OVDJE