Procurili lični podaci, svijet u panici: Ovako ćete provjeriti je li i vaše ime na dark webu

N

Tokom nedavne krađe podataka na internet je procurilo više od 26 milijardi zapisa, otkrivajući informacije nekih od najposjećenijih internetskih stranica. Tokom ove supermasivne provale ugrožene su hiljade web stranica, uključujući X, LinkedIn, Evite i druge.
 

 

 

 

Na Tencentu je tako procurilo 1,5 milijardi zapisa, Weibo bilježi 504 miliona, MySpace 360 miliona, X 281 milion, Wattpad 271 milion, NetEase 2601 milion, dok je usluga za streaming muzike propustila 258 miliona zapisa.

Prema CyberNews.com, tokom provale su također procurile i vladine informacije. Iako provala većinom sadrži informacije iz prethodnih povreda podataka, CyberNews vjeruje da su procurile i novije informacije.

Kako provjeriti jesu li vaši podaci prodani na dark webu

Možete otići na haveibeenpwned.com i provjeriti je li neko prodao vaše podatke na mračnom webu. Samo unesite svoju adresu e-pošte u traku za pretraživanje. Web-stranica pretražuje internet kako bi vidjela jesu li hakeri ili provale u online servise obuhvatili i vaše podatke. Također će vas obavijestiti ako je došlo do povrede podataka povezanih s vašom adresom emaila.

Šta napraviti ako su vaši podaci ukradeni

 

Ako vidite da su vaši podaci bili dio bilo kakve povrede, trebali biste poduzeti sljedeće korake, objašnjava Fox News.

Odjavite se s računa

Prvo se odjavite sa svih računa na svakom web-pregledniku na računalu. Nakon što to učinite, trebali biste izbrisati povijest preglednika.

Skenirajte svoj uređaj

Pokrenite pouzdani antivirusni program za pokretanje sveobuhvatnog skeniranja kako biste otkrili i uklonili sve tragove zlonamjernog softvera. Najbolji način da se zaštitite od provale podataka je da imate instaliranu antivirusnu zaštitu na svim svojim uređajima.

Posjedovanje antivirusnog softvera na vašim uređajima osigurat će vam da ne kliknete na potencijalne zloćudne veze koje mogu instalirati softver na vaše uređaje, omogućujući hakerima pristup vašim ličnim podacima.

Promijenite svoje lozinke

Ako hakeri ili povrede podataka razotkriju vaše lozinke, odmah ih promijenite. Obavezno izradite jake lozinke za svoje račune i uređaje i izbjegavajte korištenje iste lozinke za više online računa. Razmislite o korištenju upravitelja zaporki za sigurno pohranjivanje i generiranje složenih zaporki.

Specijalizirani programi za lozinke također prate sve vaše lozinke na jednom mjestu i popunjavaju ih umjesto vas kada se prijavljujete na račun - tako da ih se nikada ne morate sami sjećati. Što manje zaporki zapamtite, manja je vjerovatnost da ćete ih ponovo upotrijebiti za svoje račune.

Koristite provjeru autentičnosti u dva stepena

Implementacija dvofaktorske autentifikacije samo je dodatni štit koji će spriječiti hakera da uđe u vaše račune. Na ovaj način, čak i ako vam neko ukrade lozinku, neće moći pristupiti vašem računu bez drugog faktora, kao što je kod poslan na vaš telefon ili e-poštu.

Prijavite provalu

Obratite se svojoj banci, izdavaču kreditne kartice ili drugim finansijskim institucijama ako sumnjate na lažne aktivnosti na svojim računima.

Koristite VPN

Razmislite o korištenju VPN-a kako biste zaštitili svoju mrežnu aktivnost i podatke. VPN će vas zaštititi od onih koji žele pratiti i identificirati vašu potencijalnu lokaciju i web-stranice koje posjećujete.

Prijavite povredu podataka

Ako vam neko ukrade identitet, prijavite povredu podataka relevantnim tijelima i organizacijama poput policije, piše Tportal.