Produžen pritvor ocu koji je bacio svoje novorođenče u provaliju kod Mostara

Na prijedlog Tužilaštva HNK, Kantonalni sud u Mostaru produžio je pritvor Mili Šimiću (1962.) iz Gruda kojeg se sumnjiči za ubistvo svog novorođenčeta.

Šimića se sumnjiči da je 6. septembra 2018. godine u poslijepodnevnim satima, po prethodnom dogovoru sa suprugom da usmrte svoje tek rođeno muško dijete, a neposredno nakon što su ga izveli iz Kliničke bolnice u Mostaru, zaustavio vozilo u mjestu Kobilovača u blizini Mostara te bacio korpu u kojoj se nalazilo novorođenče u provaliju pored puta. Novorođenče je preminulo od povreda.

"S obzirom na to da postoji bojazan da bi osumnjičeni, ako bi bio pušten na slobodu, mogao ometati krivični postupak na način da će utjecati na saučesnika u ovom krivičnom djelu, odnosno na svoju vjenčanu suprugu M. Š., te da postoje vanredne okolnosti i da bi puštanje na slobodu osumnjičenika rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, te na temelju priloženih dokaza, Kantonalni sud u Mostaru ocijenio je opravdanim produženje pritvora", saopćeno je iz Ureda glavnog tužioca Tužilaštva HNK.

Podsjetimo, tijelo bebe pronađeno je na lokalitetu Kobilovače, u mjestu Miljkovići. Dječak je bio rođen sedam dana ranije. Tijelo su pronašli pripadnici PU Mostar na osnovu dojave iz PU Grude. Navodno je slučaj prijavio otac porodilje. Par ima troje djece koje je Centar za socijalni rad iz Gruda oduzeo Šimićima i smjestio ih u Majčino selo u Međugorju.

Majka bebe Mladenka Šimić je privedena i puštena. Otac je priveden 14. septembra ove godine i sumnjiči ga se za krivično djelo ubistva. Pritvor mu je produžen za dva mjeseca. Prilikom ispitivanja priznao je krivično djelo. S obzirom na to da su se iz bolnice vraćali s još dvoje djece, majka je izašla iz automobila s njima i prošetala, dok je otac izvršio ovo krivično djelo, odnosno bacio korpu. Prema nalazima obdukcije, beba je preminula od povreda glave.