Produžen pritvor Vildanu Ključi osumnjičenom za terorizam

.
Osumnjičenom Vildanu Ključi je produžen pritvor za naredna dva mjeseca, odnosno do 15. januara 2024., ili do nove odluke Suda, navodi Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva te Vildanu Ključi, osumnjičenom za organiziranje terorističke grupe odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, produžio pritvor, potvrđeno je za Detektor.

Kako je rečeno iz Suda BiH, Ključi je produžen pritvor zbog opasnosti od bjekstva.

- Osumnjičenom Vildanu Ključi je produžen pritvor za naredna dva mjeseca, odnosno do 15. januara 2024., ili do nove odluke Suda - naveli su iz Državnog suda.

Ranije je Tužilaštvo BiH predložilo produženje pritvora i navelo postojanje osnovane sumnje, a sve s ciljem privođenja istrage kraju te podizanja optužnice protiv osumnjičenog, za kojeg je, kako je Tužilaštvo kazalo, jasno da je 11 godina boravio u Siriji.

Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu kazavši da bi se mjerama zabrane postigla svrha, dok je Tužilaštvo smatralo da mjere zabrane ne mogu biti alternativa za osumnjičenog protiv kojeg je postojala potjernica. Ključi je prošlog mjeseca određen pritvor, a kako su ranije naveli iz Tužilaštva, istraga protiv njega se vodi još od 2012., dok je 2017. raspisana međunarodna potjernica zbog nedostupnosti osumnjičenog organima gonjenja.