Profesor matematike čije izručenje traži Turska BiH ponovo donio medalju

Profesor matematike čije izručenje vlasti iz Republike Turske traže od Bosne i Hercegovine ponovo je Bosni i Hercegovini donio nagradu sa međunarodnog takmičenja naučnih projekata, javlja agencija Patria.

Edvin Džidić i Muhamed Sinanović, maturanti Richmond Park Koledža u Sarajevu osvojili su srebrnu medalju na međunarodnom takmičenju naučnih projekata CASTIC 2019 održan u Kini u Makau, dok je njihov mentor bio profesora matematike Ali Lafcioglu.

Džidić i Sinanović su se takmičili u kategoriji kompjuterskih nauka sa svojim projektom pod nazivom “HELT”, a koji ima dvije komponente: pametni remen za pantalone koji nakon stavljanja samostalno određuje obim struka osobe koja ga nosi i taj podatak šalje na pametni telefon korisnika, te aplikacije koja uz pomoć izmjerenog obima struka, kao i visine i tjelesne mase koje unosi korisnik određuje BMI (indeks tjelesne mase). Aplikacija zatim korisniku pruža savjete o ishrani i fizičkoj aktivnosti u skladu sa utvrđenim BMI, motiviše korisnika na zdraviji i aktivniji način života, a eventualne promjene u obimu struka bilježi prilikom svakog nošenja remena, pri čemu kreira grafički prikaz promjena u obimu struka i BMI korisnika.

Profesor Lafcioglu i njegovi učenici ranije su također donijeli više nagrada Bosni i Hercegovini sa prestižnih međunarodnih takmičenja naučnih radova.

Turske vlasti traže od zvaničnog Sarajeva da Lafcioglua kao i nekoliko drugih turskih državljana koji žive u BiH izruče Turskoj, zbog sumnje na povezanost sa organizacijom Hizmet imama Fethullaha Gulena, kojeg turske vlasti smatraju odgovornim za pokušaj vojnog udara u Turskoj 2016. godine.

Više nezavisnih intelektualaca iz BiH kao i pravnih eksperata smatra da bi izručenje Lafcioglua i drugih turskih državljana iz BiH, bez poštivanja međunarodnih normi, Bosnu i Hercegovinu udaljilo od evropskih vrijednosti i ozbiljno narušilo ionako slabu vladavinu prava u zemlji.