Profesor seksualno uznemiravao 15-godišnju djevojčicu: Izrečena kazna će zvučati nevjerovatno

asd
Sud je kao olakšavajuće okolnosti vrednovao činjenicu da je profesor u 70-im godinama, u penziji, otac dvoje odrasle djece te nikad nije bio prekršajno ni krivično osuđivan.

Profesor jedne škole u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nepravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora uslovno na tri godine zbog spolnog uznemiravanja djeteta mlađeg od 15 godina, piše 24sata.hr.

Sud mu je izrekao i zabranu rada u trajanju od pet godina. Optužnica ga je teretila da je od marta 2015. do oktobra 2017. u cilju zadovoljenja spolnog nagona i uspostavljanja intimne veze dijete kojem je predavao neprimjereno dodirivao mimo njegove volje.

Djetetu je govorio da mu je "više od profesora" te ga ispitivao o odnosima u porodici. Sud smatra da je svojim postupcima i izgovorenim riječima povrijedio spolni integritet djeteta.

U svojoj odbrani profesor je sve porekao, a neprimjerene dodire pokušao je prikazati kao oblik pedagoške metode.
Odlučujući o visini kazne sud je kao olakšavajuće okolnosti vrednovao činjenicu da je profesor u 70-im godinama, u penziji, otac dvoje odrasle djece te nikad nije bio prekršajno ni krivično osuđivan. 

Kao otežavajuće okolnosti sud cijenio činjenicu da je spolno uznemiravanje trajalo dvije i po godine te da je postajalo sve intenzivnije i upornije. Iskoristio je činjenicu da je djetetu bio profesor i da mu je ono vjerovalo. Ukoliko prekrši uslovnu, u kaznu će mu uračunati mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru nakon hapšenja u oktobru 2017.

Morat će platiti i sudske troškove u iznosu od 5.000 kuna.