Profesor spolno uznemiravao dijete: Dobio uslovnu kaznu

Skola
Nepravosnažno optužnica ga je teretila da je spolno uznemiravao dijete od marta 2015. do oktobra 2017. U odbrani je sve porekao, a neprimjerene dodire pokušao prikazati kao pedagošku metodu

 

Profesor jedne škole u sjeverozapadnoj Hrvatskoj nepravosnažno je osuđen na godinu dana zatvora uslovno na tri godine zbog spolnog uznemiravanja djeteta mlađeg od 15 godina, piše 24sata.

Sud mu je izrekao i zabranu rada u trajanju od pet godina. Optužnica ga je teretila da je od marta 2015. do oktobra 2017. u cilju zadovoljenja spolnog nagona i uspostavljanja intimne veze dijete kojem je predavao neprimjereno dodirivao mimo njegove volje.

Djetetu je govorio da mu je “više od profesora” te ga ispitivao o odnosima u porodici. Sud smatra da je svojim postupcima i izgovorenim riječima povrijedio spolni integritet djeteta.

U svojoj odbrani profesor je sve porekao, a neprimjerene dodire pokušao je prikazati kao oblik pedagoške metode.


 Odlučujući o visini kazne sud je kao olakotne okolnosti vrednovao činjenicu da je profesor u 70-im godinama, u penziji, otac dvoje odrasle djece te nikad nije bio prekršajno ni krivično osuđivan.

Otežavajuće je sud cijenio činjenicu da je spolno uznemiravanje trajalo dvije i pol godine te da je postajalo sve intenzivnije i upornije. Iskoristio je činjenicu da je djetetu bio profesor i da mu je ono vjerovalo. Ukoliko prekrši uslonu, u kaznu će mu uračunati mjesec dana provedenih u istražnom zatvoru nakon hapšenja u oktobru 2017.

Morat će platiti i sudske troškove u iznosu od 5000 kuna.