Profesor Zubić o incidentu u Lukavcu: Jasno je bilo da će doći i kod nas

vedran
Gost Novog dana na N1 bio je profesor geografije u Gimnaziji Dobrinja, Vedran Zubić, koji je sa kolegama govorio o jučerašnjem incidentu u Lukavcu gdje je maloljetnik upucao nastavnika.

 

Profesor Zubić kaže kako je ranije upozoravao na ovakve scenarije i da je bilo samo pitanje vremena kada će ovo “doći i kod nas”.

Ne možemo biti iznenađeni i bilo je očekivano. Jasno je bilo da će doći i kod nas. Ovi alarmi su davno upaljeni i svaki psiholog, pedagog i školski djelatnik je o ovome ranije govorio. Pseudopolitka će sve uraditi da se o ovome malo priča i da se to zataška kako bi mogli ići na svoje odmore. Imali ste slučaj u Sarajevu kada su roditelji došli u školu i rekli direktoru da će ga “mrak pojesti” ako ne zaključi bolju ocjenu. Pucanj u ovog kolegu je pucanj u cijelu društvenu zajednicu i pucanj u obrazovanje koje je stub tog društva”, kaže Zubić.

Tad je trebalo paliti alarme kada majke moraju raditi do 23 sata naveče i da neće moći razgovarati sa djecom. Kada se desila situacija da imamo 4 puta više razvoda nego neki prošli periodi, tada je trebalo paliti alarme. Porodica je stub društva. Mi ne proizvodimo samo radnu snagu u školama, gdje nam je odgojna komponenta? Ja svaki dan pričam sa desetak učenika i te teme su nevezane za ocjene. Pritisak roditelja na ocjene će nas dovesti do devijacije škole, pucanj u školu je pucanj u društvo. Također, nastavnici su degradirani i ubijeni u pojam”, kazao je Zubić.

 

Ja se ispričavam, veliki pozdrav Lukavcu i Tuzli, sve najbolje mom kolegi.Mi smo uz vas, nećemo vas napustiti, ovo je naš zajednički problem. Čuvajte ljude, oni su sve što imamo“.